×
Mikraot Gedolot Tutorial
 
הלכות ספר תורה
(א) מצות עשה על כל אדם מישראל שיכתוב לו ס״ת ומאד צריך לחזר אחריה דאמר רבי יהושע בן לוי הלוקח ספר תורה מן השוק כחוטף מצוה מן השוק כתבו או שהגיה בו אפילו אות אחת כאילו קבלה מהר סיני וכל שכן שאין לו למוכרה אפילו יש לו הרבה מהם ואפילו למכור ישן כדי לקנות חדש אסור אפילו אין לו מה יאכל ומיהו אם צריך למוכרה כדי ללמוד תורה או לישא אשה ואין לו דבר אחר למכור שפיר דמי.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובהעודהכל
רמב״ם תפילין ומזוזה וספר תורה ז׳:א׳, רמב״ם תפילין ומזוזה וספר תורה ז׳:ב׳, רמב״ם תפילין ומזוזה וספר תורה י׳:ב׳
(א) מצות עשה על כל אדם מישראל שיכתוב לו ס״ת בפ״ב דסנהדרין (כא:) אמר רבא אף ע״פ שהניחו לו אבותיו לאדם ס״ת מצוה לכתוב משלו שנאמר ועתה כתבו לכם את השירה פי׳ כיון דקי״ל דאין כותבין את התורה פרשיות דתורה חתומה ניתנה ע״כ לא קאמר שיכתבו שירת האזינו לבדה אלא היינו לומר שיכתבו כל התורה עד שירת האזינו שהיא גמר של תורה וכך הם דברי הרמב״ם בהלכות ס״ת:
(ב) ומאד צריך לחזר אחריה דאריב״ל הלוקח ס״ת מן השוק כחוטף מצוה וכו׳ עד כאילו קבלה מהר סיני בפרק הקומץ רבה (מנחות ל.) ופי׳ נ״י כחוטף מצוה. שאין לו שכר גדול כ״כ כמי שטרח בכתיבתו ויש מקום למדת הדין לחלוק ולומר אלמלא שבא עליו בלא טורח לא היה עושה אותה. כתבו הוא בעצמו או שכר סופר לכתבו וטורח בתיקון הקלפים ולסבול עול הסופר עד שנכתב: כאילו קבלו. יש למדת רחמים לומר כמו שטרח טורח זה כן היה טורח ללכת במדבר כדי לקבל תורה מהר סיני: אפי׳ אות אחת. שהיה טעות בו ותקנו: כאילו כתבו. שיש למדת רחמים לומר כמו שתיקן זה כך אם היה מוצא טעות רבות היה מתקן אותם:
(ג) ומה שכתב וכ״ש שאין לו למוכרה אפי׳ יש לו הרבה מהם בפרק בני העיר (מגילה כז.) ת״ר לא ימכור אדם ס״ת אע״פ שא״צ לו ומ״ש אפי׳ למכור ישן כדי לקנות חדש שם בעיא דלא איפשיטא וכתב הר״ן ונקטי בה רבותי לחומרא וכן דעת הרי״ף שכתב מימרא דרבה בר בר חנה משום ר״ג דאין מוכרין ס״ת אפי׳ ישן ליקח בו חדש וכן פסק הרמב״ם ז״ל וכתב ה״ר מנוח דטעמו משום פשיעותא הלכך אם היה החדש כתוב והוא בבית הסופר ואינו חסר אלא נתינת דמים מוכרין:
(ד) ומה שכתב אפי׳ אין לו מה יאכל שם יתר ע״כ אמר רשב״ג אפילו אין לו מה יאכל ומכר ס״ת או בתו אינו רואה סימן ברכה לעולם ומשמע דכיון דאינו רואה סימן ברכה אסור הוא למוכרה וכ״כ הרמב״ם בפ״י מהל׳ ס״ת וההגהות תמהו עליו דכיון דמותר למוכרו ללמוד תורה ולישא אשה כ״ש דמותר מפני חייו והכי אמרינן בירושלמי סוף מסכת בכורים וגם מתלמודא דידן דקדקו דנראה דשרי:
(ה) ומה שכתב מיהו אם צריך למוכרה כדי ללמוד תורה או לישא אשה ש״ד ג״ז שם אמר רבי יוחנן משום ר״מ אין מוכרים ס״ת אלא ללמוד תורה ולישא אשה ופי׳ הר״ן ת״ת מפני שהוא מביא לידי מעשה אשה נמי דלא תהו בראה ומ״ש ואין לו ד״א למכור הכי משמע ודאי שאילו הו״ל דבר אחר למכור לא היו מתירים לו למכור ספר תורה וכן כתב הרמב״ם ז״ל וסמ״ג וכתבו הגה״מ הא דלא חשיב לפדיון שבויים משום דמילתא דפשיטא הוא והוא מדברי התוס׳ בפ״ק דב״ב (ח:):
וכתב ה״ר מנוח דרבים יכולים למכרו ללמוד תורה ליתום המוטל עליהם או להשיאו אשה ומיהו לפי מה שנתבאר בסמוך דלא התירו אלא כשאין לו ד״א למכור נראה דברבים נמי לא שרינן אלא א״כ אין להם על מה שיסמוכו והם עניים מדולדלים:
וכתב עוד ה״ר מנוח אינו רואה סימן ברכה וכו׳ דוקא ס״ת העשוי לקרות ברבים אבל ספרי יחידים מוכרים לעשות מהדמים מה שירצו שע״מ כן עשאום או לקחום ועוד שקדושתן לא פקעה בכך והם בקדושתן ביד הלוקח כמו שהיו ביד המוכר ע״כ לשונו. והוה משמע לי דבסופרים וסוחרים הכותבים וקונים ספרים למכור מיירי וזהו שכתב שע״מ כן עשאום או לקחום אבל יחיד הכותב או הלוקח ספר תורה לעצמו אינו רשאי למכרו ואף ע״פ שאינו עשוי לקרות ברבים אסור למכרו. ותדע דהא איסור מכירת ס״ת בלשון יחיד מתניא לא ימכור אדם ס״ת אע״פ שא״צ לו יתר ע״כ ארשב״ג אפי׳ אין לו מה יאכל ומכר ס״ת וכו׳ וכן דברי הרמב״ם ודברי רבינו בלשון יחיד הם שנויים אלא שכתב רבי׳ בטור א״ח סימן קנ״ג גבי ב״ה וכן כל יחיד בשלו יכול למכרו ולעשות בדמיו כל מה שירצה אפי׳ ספר תורה ואף על פי שמצאתי כתוב דאליבא דהרא״ש אמרה דסבר דהאידנא אין מצוה בקניית ס״ת אבל לעיקר דינא דיש מצוה בקניית ס״ת אפילו יחיד אסור אין דברים הללו נ״ל מטעם שאכתוב בסמוך דלפי דעתי האידנא נמי איכא מצוה בכתיבת ס״ת גם לדעת הרא״ש ז״ל הלכך נראה דאפילו בימי דורות הראשונים מיירי וכן פסק המרדכי בפרק בני העיר בשם ראבי״ה דס״ת דיחיד המוכרו ליכא איסורא אבל אינו רואה סימן ברכה כדאמר רשב״ג וכן נראה מדברי הרא״ש שכתב בפרק בני העיר דיחיד שמכר ספר תורה יכול להשתמש בדמיו כי לדעתו הוא מוכרו ודינו כמו שמכרו ז׳ טובי העיר במעמד אנשי העיר וכתבו רבינו בסימן רפ״ב ואיפשר דה״ר מנוח נמי הכי ס״ל ודעת הרמב״ם בזה כתבתי בטור א״ח סימן קנ״ג ושם כתבתי דברי רבינו משולם ג״כ:
(א) לאיזה ענין נאמרו למשה דיני ס״ת. יש כמה דינים מדאורייתא בכתיבת ס״ת, ואיכא למידק למאי נפא מינה הא קריאת התורה תקנת נביאים היא כדאיתא בב״ק פב., ולהב״ח באו״ח סי׳ תרפה, דס״ל דקריאת התורה דאורייתא אתי שפיר, אבל עי׳ מה שכתבתי על דבריו שם, ומדברי הרמב״ם בהל׳ ס״ת ז,א, וסמ״ג בעשה כה, וסמ״ק מצוריך בריש מצוה קנב, והחינוך במצוה תריג, והר״ן במגילה יג ד״ה ואיני רואה, נראה שזה נצרך גבי מצוות כתיבת ס״ת שחייב כל אדם לכתוב כדאיתא בסנהדרין כא:, דהיינו מבואר מדבריהם שזה נצרך למצוה זו, אבל אפשר שזה נצרך לעוד דברים, ועוד י״ל דזה נצרך לקריאת כהן גדול ביום הכפורים וקריאת הקהל דהם חובה מדאורייתא, ואפשר עוד לומר דאסור לכתוב ס״ת באופן אחר, ואנן דלא עבדינן הכי משום עת לעשות לה׳, וכן משמע בגיטין ס., דאמרינן דאסור לכתוב פרשה אחת בלבד, כיון דזה לא דומיא דס״ת שכתב משה כשניתנה לו התורה, וא״כ הוא הדין לכאורה להלכותיו, וכן מבואר בשאילתות בסוף פרשת ויקהל, דאסור לכתוב ס״ת ונביאים אלא באופן הכשר, ע״כ, וכן הביא בשבולי הלקט בשבולת לא, מרבי אביגדור כהן צדק, דלא ניתנה תורה ליכתב אלא כהלכותיה, אמנם הוא צידד שם דהיינו דוקא בגויל אבל בקלף אין צריך לכתוב כהלכותיה, ע״כ, אמנם יש להקשות מטבלה של זהב שפרשת סוטה כתובה עליה, דמוקמינן לה בגיטין דכתובה בראשי תיבות, רק מחמת שאין זה כל התורה כולה, אבל מחמת שכתובה בזהב לא אכפת לן, והיה אפשר דבאמת לא היתה חרוטה על הזהב אלא כתובה על קלף ומודבק לטבלה, אמנם הרמב״ם בתשובה בסי׳ ז, כתב דהיתה חרוטה על הזהב, ושמא הרמב״ם פליג על השאילתות הנ״ל. אפשר עוד לומר על הקושיה של דיני ס״ת, דנפקא מינה אם יש בו קדושה גדולה או אינו אלא כחומש שקורין בו התינוקות, דהכי משמע קצת מדברי הרמב״ם שהביא הטור בסוף סי׳ ערה.
האם דיני ס״ת נאמרו גם בקלף או שבקלף הס״ת כשר לברך עליו אף כשאין בו את דיני ס״ת. שבולי הלקט בשבולת לא, הביא דהר״ר אביגדור כתב מחמת המנהג דבקלף לא נאמרו וכשר לברך עליו, ע״כ, ולענין דינא נראה דדבר זה דחוי מההלכה כי לא אישתמיט בשום מקום לחלק בהכי.
האם צריך בספרי הנביאים של קריאת ההפטרה את כל דיני ספר תורה. שבולי הלקט בשבולת לא, הביא מרבינו מאיר דצריך בספרי ההפטרות את כל דיני ס״ת, ומאידך הביא את דברי הר״ר אביגדור כהן צדק, ונראה מדבריו דאין צריך, והב״י באו״ח סי׳ קמד,א-ב, הביא מתרומת הדשן שהמנהג בזמנו היה שקוראים ההפטרות מתוך קונטרס ולא מתוך ספר העשוי בגלילה, ע״כ, ובשאילתות בסוף פרשת ויקהל, מבואר דאסור לכתוב ס״ת ונביאים אלא באופן הכשר, ע״כ, אמנם לא איירי בדוקא במה שקוראים בהם בציבור, וראב״ן בסי׳ מב, פירש את דברי הגמרא דקוראים על פה ולא מביאים ספרי הפטרות כיון דיצטרכו לגלול מפרשה לפרשה ואין גוללים בציבור על כן קוראים בעל פה משום עת לעשות לה׳ הפרו תורתך, ע״כ, וקשה שיגללו מערב שבת, ושמא קריאת ההפטרות לא היו הכל בקיאים בה ושמא יתרשלו בדבר ויצטרכו לגלול בציבור, על כל פנים מבואר מדברי ראב״ן דאף בקריאה בעל פה יוצא הציבור ידי חובה ומברך, וא״כ כל שכן אם קורא מספרים המודפסים דזה לא גרע מקורא על פה ויוצאים ומברכים, ובאו״ח סי׳ קלה, כתבתי דיש הסוברים דיוצאים אף בקריאת התורה בעל פה.
האם במצות כתיבת ס״ת צריך דוקא לכתוב. השו״ע והב״י בסעיף א בד״ה מצות עשה, הביא מסנהדרין כא:, את דברי רבא דאע״פ דהניחו לו אבותיו ס״ת מצוה לכתוב משלו, ע״כ, וכן סמ״ג בעשה כד, הביא דבר זה להלכה, אמנם הטור הביא ממנחות ל., את דברי רבי יהושע בן לוי דהלוקח ס״ת מן השוק כחוטף מצוה מן השוק, וכתב על זה הרמ״א דהכוונה דאינו יוצא בזה, וכבר השיגוהו הט״ז והגר״א שזה נגד דברי רש״י במנחות שם, ועוד יש להוסיף שאף מדברי הנימוק״י שהביא הב״י, מוכח דיוצא בזה, וכן משמע הלשון שחוטף מצוה מן השוק, דמשמע דמכל מקום זוכה בה, ואמנם קשה דא״כ דנפיק מיהת ידי חובה, א״כ מי שהניחו לו אבותיו ס״ת, אמאי מצוה לכתוב בעצמו, הא כיון דיש לו כבר ס״ת הוי כקונה מן השוק, וא״כ כבר נפיק ידי חובה וא״כ מה שייך להדר ולכתוב, דהא הידור שייך דוקא כשעוד לא יצא ידי חובה, וצ״ל דאין הכי נמי אע״פ שיצא ידי חובה מ״מ הידור כי האי שהוא עיקר צורת המצוה מדאורייתא שייך להדר בו אף שכבר יצא, אמנם אפשר שיש לחלק בין מי שירש ס״ת דלא טרח בו כלל למי שקנה מהשוק דמ״מ טרח בקנייתו, ולפי זה מי שזיכו לו שלא מדעתו ס״ת אפשר דהוי כיורש שיש לו מצוה לכתוב בעצמו. הרמב״ם בהל׳ ס״ת ז,ב, וסמ״ג בעשה כה, כתבו גבי ס״ת של מלך, דאם נכתב לו ס״ת מהני, ע״כ, ואין סברא לחלק בזה בין ס״ת של מלך לס״ת של כל אחד מישראל, אמנם אפשר דהיינו ששכר אדם ומינהו שיכתוב לו, והחינוך במצוה תריג, כתב גבי מצות כתיבת ס״ת דמי שאינו יכול לכתוב ישכור לו אדם שיכתוב לו.
הגיה בס״ת אות אחת האם מהני. הב״י והרמ״א בסעיף א בד״ה ומאוד, הביאו דהא דאמרינן דמהני היינו כשהיה בס״ת טעות ותיקנה, ויש להעיר דכן הביא להלכה סמ״ג בעשה כד, מר״י, ונראה מדבריהם דאם היה לו ס״ת כשר ומחק אות אחת וכתבה לא מהני, אמנם אם נמחקה מאיליה או שבא אדם ומחקה ודאי מהני אם כותבה שוב, וא״כ אף אם הוא בעצמו מחקה שלא על דעת לחזור ולכותבה ולבסוף נמלך וכתבה מסתבר דמהני, ואפי׳ אם מחקה על דעת לכותבה ונמלך שלא לכותבה ולבסוף חזר ונמלך וכתבה מסתבר דמהני, אבל אם מחקה על דעת לכותבה ולא נמלך ואחר כך כתבה לא מהני, והטעם דכיון דכל עת היה הס״ת עומד לתיקון חשיב כאילו הוא מתוקן לגבי זה שאם יתקנו לא חשיב כאילו עשאו מחדש, אמנם אפשר דאפי׳ בכהאי גוונא מהני, ולא באו הראשונים לאפוקי אלא שאם היתה אות כתובה בצורה כשירה אלא שאינה נאה והוסיף עליה קצת ועשאה נאה דזה לא מהני כיון דאף בלא מעשיו היה הס״ת כשר.
האם יחיד אסור למכור ספר תורה שלו או שמותר ורק אינו רואה סימן ברכה או מותר לגמרי. עי׳ במה שכתב בזה הב״י באו״ח סי׳ קנג,י-יא, ובמה שכתבתי שם.
האם מותר למכור ס״ת כדי לקנות חדש. דברי הב״י בסעיף א בד״ה ומ״ש אפילו, אינם מדוקדקים כל כך, ובגמרא איתא דאסור משום פשיעותא ואיבעיא היכא דהספר החדש מונח ובעינן למכור ולקנות האם מותר בכהאי גוונא ולא איפשיט, ומדברי הב״י עולה דהר״ן בשם רבותיו והרי״ף והרמב״ם וכן הטור נקטי לחומרא, ורבינו מנוח נקיט לקולא, ויש להעיר דהאשכול בהל׳ ס״ת ד״ה וגרסי׳ במגלה (נט:), כתב דעבדינן לקולא, וכן מבואר מדברי הרמ״ה בב״ב סוף סי׳ קיד, וכ״כ הרי״ד בפסקיו במגילה כז. ד״ה איבעיא, ומאידך ר״ח במגילה כז. ד״ה ת״ש אין מוכרין, כתב דאין למכור לכתחילה, וכ״כ ראב״ן במגילה פרק ד ד׳⁠ ⁠⁠״ה אמר רבי יהושע, דאין למכור, וכ״כ המאירי במגילה כז. ד״ה כבר ביארנו.
אשה אינה מצווה לכתוב ספר תורה. כן נראה מלשון הרמב״ם בהל׳ ס״ת ז,א, וכ״כ הרמב״ם בספר המצוות בסוף מצוות עשה, שהמצוה השמונה עשרה אין הנשים חייבות בה, ע״כ, והיינו מצות כתיבת ס״ת, וכ״כ החינוך במצוה תריג.
מצות כתיבת ס״ת לכל אדם בזמן הזה. הטור בסעיף ב, הביא את דברי הרא״ש גבי מצות כתיבת ס״ת, שזה לא נאמר אלא בדורות הראשונים אבל האידנא חייב אדם לכתוב תורה ומשנה וגמרא ופירושיהם, ע״כ, והנה דברי הרא״ש האלו אינם מובנים, דאם כוונתו שבזמנינו בטלה מצוות כתיבת ס״ת כהלכותיו, כיון שטעם המצוה הוא בשביל ללמוד תורה ובזמנינו עיקר הלימוד הוא בשאר ספרים, כמו שהבינו הפרישה והש״ך, זה תמוה דאין אנו יודעים טעמם של מצוות ואף לא קי״ל כר״ש דדריש טעמא דקרא בב״מ קטו., וכבר הקשה כעין זה המהר״ל מפראג, והביאו דבריו בהגהות והערות על הטור, ועוד דהא המצוה אינה בשביל ללמוד דא״כ אמאי אמר רבא בסנהדרין כא:, דאף מי שירש ס״ת מאבותיו, מ״מ מצוה לכתוב ס״ת, הא שפיר יכול ללמוד בס״ת שירש, וכבר הקשה כן בשאגת אריה בסי׳ לו, ועוד דא״כ אמאי אמר רבי יהושע בן לוי במנחות ל., והביאו הטור בריש הסימן, דאין לקנות מן השוק אלא צריך לכתוב הלא הטעם הוא בשביל ללמוד ומה לי כתב ומה לי קנה, וב׳ קושיות אלו אפשר לתרץ על פי דברי החינוך במצוה תריג, שכתב דהטעם כדי שיתרבו הספרים ולא יהיו חסרים ספרים להשאיל, ע״כ, ועוד יש לומר דצריך לכתוב כיון שעל ידי זה יהיה לו חביבות לזה וילמד יותר, ומדברי הר״ן במגילה יג ד״ה ואיני רואה, ובד״ה שלפני כן, וכן מעוד ראשונים שהבאתי לעיל גבי דיני כתיבת ס״ת, מבואר דגבי מצוות כתיבת ס״ת אפי׳ אם החסיר אות אחת או אות אחת שאינה מוקפת גויל לא יצא ידי חובת המצוה, ע״כ, והלא בס״ת שאות אחת אינה מוקפת גויל שפיר אפשר ללמוד ממנו, ולפי דברי הר״ן מסתבר דגם בעינן לשאר דיני כתיבת ס״ת כגון שיהיה עיבוד לשמה אע״פ דשפיר אפשר ללמוד בלא זה, ועל זה אפשר לומר דמכל מקום ס״ת שהוא בכשרותו יותר יש בו קדושה ויותר מסתייעא מילתא ללמוד בו ולכך בעינן לכל זה כדי שיהיה בכשרותו ובאמת הכל מהטעם שנלמד בו, אבל בעיקר קשה דהא כתב הרא״ש שכל אדם יכתוב לו חמשה חומשי תורה, א״כ מוכח דאף בזמנינו צריך ללמוד בו דאם לא נלמד מנין נדע, וא״כ כיצד אפשר לומר דהאידנא ניפטר מטעם שאין לומדים בו, ואם נפרש את דברי הרא״ש על דרך הב״י שהרא״ש לא התכוון לפוטרנו מכתיבת ס״ת אלא התכוון להוסיף חיוב כתיבת משנה וגמרא, ע״כ, גם זה תמוה חדא דא״כ למה כתב הרא״ש לכתוב חומשים הלא בלאו הכי כבר כותב ס״ת וילמד בו, ובפרט לסברת הרא״ש דזה טעם המצוה ללמוד באותו ס״ת, ועוד דאכתי קשה דהא כתב הרא״ש שמצוות עשה לכתוב חומשים ומשנה וגמרא, וזה תמוה מצוות עשה זו מנין לנו הלא אין אנו יודעים טעם המצוות וגם אין טעם המצוה כדי ללמוד כמו שהקשיתי לעיל, ואם כוונת הרא״ש כמו שכתב השאג״א בסי׳ לו, דמצוה דאורייתא לית לן כי לא ידעי׳ בחסרות ויתרות, ואין לנו אלא מצוה דרבנן לכתוב כדי ללמוד, וע״ז כתב הרא״ש דהאידנא המצוה לכתוב שאר ספרים, ע״כ, גם זה תמוה דמצוה דרבנן זו שיהא חובה לכתוב מנין לנו, ועוד דלהדיא כתב הרא״ש שמצוות עשה לכתוב חומשים ומשנה וגמרא, הרי דס״ל דהיא מצוות עשה, ועוד שלדברי השאג״א דברי הרא״ש קאי על המצוה מדרבנן, ואין זה הפשטות כלל דמשמע מהטור דקאי על ריש הסימן שכתב הטור שמצות עשה לכתוב לו ס״ת ולא יקנה מהשוק וכו׳, ומ״מ אף לדברי השאג״א נצטרך לומר שיש דין לכתוב ממש ולא סגי בלקנות כדמשמע מהרא״ש, דהוי דומיא דמצות כתיבת ס״ת, ולא נוהגים בזה כלל, סוף דבר דברי הרא״ש האלו דברים תמוהים, והחינוך במצוה תריג, כתב דהמצוה מהתורה היא דוקא ספר תורה אמנם ודאי טוב להרבות אף שאר ספרי פירוש התורה, ע״כ, ומבואר מלשונו דאף האידנא חובה לכתוב כל אחד ספר תורה, ועל כן מנהג ישראל שלא כותב כל אחד ס״ת לעצמו הוא תמוה.
(א) ובמרדכי ה״ק דף צ״ב פי׳ ר״י דאהא דאמרינן כחוטף מצוה מן השוק אלוקח קאי לפי שעתה לא חסר חבירו מצוה דאדרבה עבירה היתה להשהות בידו ספר שאינו מוגה משום אל תשכן באהליך עולה הרי זכה בקנייתו והגהתו וזיכה חבירו שהצילו מן עבירה ועיקר עכ״ל:
(ב) אפשר דאין לו מה יאכל רק ע״י הדחק קאמר כנ״ל:
(ג) וכבר כתבתי בא״ח סימן קנ״ג דכן המנהג כתב בא״ז דמוכרין ס״ת לת״ת ואפי׳ כדי ללמוד אגדות:
(א) כחוטף מצוה מן השוק י״מ כחוטף מצוה שגזל מצוה מחבירו אם לא שהגיה שאז בעבירה היתה ביד חבירו אבל אין ל׳ חוטף מן השוק משמע הכי דהול״ל חוטף מצוה מחבירו אלא משמע כקונה מצוה בשוק וכפירש״י א״נ ה״ק מה שקנהו מחבירו בשוק שבשוק מורה על המקח והממכר נחשב לו כאילו חטפו ואינו נחשב לו למצוה כיון דלאותו נמי נעשה המצוה דמה לי שהס״ת בידו או ביד המוכרה אבל כשהגיה ותקנה המצוה נעשית על ידו וק״ל:
(ב) כדי לקנות חדש אסור כתב ב״י בשם הר״ר מנוח דהיינו דוקא משום פשיעותא הא אם החדשה לפניו אלא שצריכה פדיון או קנייה מותר למכור הישנה ע״כ וצ״ע דהב״י כתב תחילה דעת הר״ן דנקטי רבותי לחומרא ואחר כך כתב דעת ר״מ כאילו אין פלוגתא ביניהן משמע דגם הר״ן מודה בזה כיון דהס״ת מונחת כתובה בבית הסופר וליכא למיחש לפשיעותא וזה ודאי אינו דהא בגמרא פרק בני העיר דף כ״ז ע״א איבעיא להו אפי׳ בכה״ג וז״ל הגמרא איבעיא להו מהו למכור ס״ת ישן ליקח בו חדש כיון דלא מעלי ליה בקדושתו אסור א״ד כיון דלא מצינו תו לעלוייה בקדושתו מותר בעילוייה זו מישן לחדש כו׳ עד ת״ש דאמר רבה ב״ב חנה אר״י משום רשב״ג לא ימכור אדם ס״ת ישן ליקח בו חדשה התם משום פשיעותא כי קאמרינן כגון דכתוב ומונח לאפרוקי מאי ולא איפשיטא שם האיבעיא ופירש״י משום פשיעותא שמא משימכר שוב לא יקנה ומתוך כך יפסדו הדמים כי קאמרינן כגון דמנח לאפרוקי דכתב כבר החדש בבית הסופר ואינו מעוכב אלא לתת דמים עכ״ל והרי״ף לא הביא בהלכותיו הך איבעיא אלא כתב הא דרשב״ג לא ימכור אדם ס״ת אפי׳ לישן ליקח בו חדש וכתב עליו הר״ן אע״ג דבגמרא איבעיא לן דדילמא בכה״ג דחדש מונחת בבית הסופר רשב״ג מודה דמותר למכור מ״מ הרי״ף סתם לן משום דכל כה״ג מינקט לחומרא עדיף עכ״ל וכ״כ הרא״ש שם ריש דף מ׳ ואם כן ש״מ דהר״ן ס״ל דמאן דכתבו הא דרשב״ג סתמא אפי׳ בכה״ג אסור ולא כדעת רבי׳ מנוח וא״כ רבינו שכתבו גם כן סתמא ודאי משמע דס״ל דאפי׳ בכה״ג אסור ואף ע״ג דבא״ח סימן קכ״ג כתב ז״ל מוכרין חומשין מותר ליקח בדמיהן ס״ת אבל איפכא להורידן מקדושתן אסור וכתב שם ב״י ז״ל ורבינו הגדול מהרי״א ז״ל כתב שמדברי רבינו שכתב אבל איפכא להורידן לא. משמע דלא קפדינן אלא שלא יורידו מקדושתן אבל בכיוצא בהן שרי ושכן מצא כתוב בשם הר״ר יונה ז״ל עכ״ל מזה אין להוכיח דרבינו ס״ל דמכ״ש דמותר למכור ישן כדי ליקח חדש דשאני התם דאיירי שכבר מכרו הס״ת ובהא ס״ל דמותר ליקח בדמיהן כיוצא בהן אבל לכתחלה ודאי קי״ל דאסור למכור ס״ת כדי ליקח בדמיהן כיוצא בהן וכן מחלק שם בגמרא בהדיא דף כ״ז ע״א וכ״כ האשיר״י בהדיא דאיכא סילוק ז״ל ואפי׳ אי ס״ת כתובה ומונח בבית הסופר ואינו מעוכב אלא לתת דמים אסור למכור אבל מכרו דיעבד את הישן מותר ליקח בדמיו את החדש עכ״ל ומזה ג״כ יש לתמוה על הב״ני שכתב שם בסימן קכ״ג ושם בש״ע דעת הר״ן הנ״ל וכתב עליו ורבינו הגדול מהרי״א כתב שמדברי רבינו משמע דוקא שלא יורידם דמשמע דהר״ן אינו מודה בזה אפי׳ אי כבר מכרו וז״א ודו״ק בב״י שהביא כאן ובא״ח סימן קכ״ג שכתב לשון הר״ן מ״ש במשנה ר״פ בני העיר ואפשר דלא ראה דבריו מ״ש שם בגמרא על האיבעיא מ״ש ברי״ף דף שס״ו ע״ב ומש״ה כתב מ״ש ודו״ק ורמ״א כתב בספרו בד״מ ז״ל כתב ב״י והר״ר מנות כתב כו׳ הא אם חדשה לפניו מותר עכ״ל משמע דהיה מגיה בב״י והר״ר מנוח כתב דהוא ל׳ פלוגתא על הר״ן אבל אכתי צ״ע דלמאי נ״מ כתב ב״י דהוא בעצמו פסק בש״ע סתם אסור וכן צ״ע על רמ״א שהעתיקו כיון דלאו הלכתא הוא:
(ג) אפילו אין לו מה יאכל וכתב רמ״א כ״א ע״י הדחק כדי ליישב תמיהת הג״ה מיימוני עיין בב״י שהביאו שכתבו דכיון דמותר למוכרו ללמוד תורה ולישא אשה כ״ש שמותר מפני חיי שעה כו׳ (אלא שאינו רואה סימן ברכה {עד כאן המגיה}) ע״ש: עיין בב״י שכתב בד״ה וכתב עוד הר״ר מנוח כו׳ עד אלא שכתב רבינו בטור א״ח סי׳ קנ״ג גבי ב״ה וכן כל יחיד בשלו יכול למוכרו לעשות בדמיו מה שירצה אפי׳ ס״ת כו׳ ע״ש שדייק הב״י שהרא״ש ורבינו ס״ל דיחיד יכול למכור ס״ת שלו אלא שאין רואין בו סימן ברכה ול״נ לי מדכתב הרא״ש ל׳ דיעבד יחיד שמכר ס״ת כו׳ הביאו רבינו כן לקמן בסימן רפ״ב (ודוחק לומר שנקט ל דיעבד משום דאין דרך למכור משום דאין רואה בו סימן ברכה) ש״מ דס״ל דלכתחילה אסור ליחיד למכור הס״ת והכי מסתברא שהרי מ״ע הוא על כל יחיד לכתוב לו ס״ת ואיך יהיה לו רשות למכרו. ומ״ש רבינו בא״ח סימן קנ״ג אפי׳ ס״ת לא כ״כ אלא שאם אירע שמוכרו שמותר להשתמש בדמיו ולעשות בהן מה שירצה ואינו מחויב לקנות בהן ס״ת אחר וע״ז קאי התם ודו״ק וע״ל מ״ש בס״ם רפ״ב:
(א) מצות עשה על כל אדם מישראל שיכתוב לו ס״ת שנאמר ועתה כתבו לכם את השירה הזאת וקי״ל דאין כותבין את התורה פרשיות דתורה חתומה ניתנה וא״כ ע״כ לא קאמר שיכתבו שירת האזינו לבדה אלא היינו לומר שיכתבו כל התורה עד שירת האזינו שהיא גמר של תורה אשיר״י בה״ק וע״ל סימן רפ״ג דפסק הרא״ש דוקא פרשיות אין כותבין הא חומשין כותבין:
(ב) כחוטף מצוה מן השוק שאין לושכר כ״כ כמי שטרח בכתיבתו ויש מקום למידת הדין לחלוק ולומר אלמלא שבא לו בלא טורח לא היה עושה אותה אבל כתבה או שכר סופר והוא טרח בתיקון הקלפים ולסבול עול הסופר עד שנכתבה יש למדת רחמים לומר כמו שטרח בזה כן היה טורח ללכת במדבר כדי לקבל תורה מהר סיני וכן אם הגיה בו יש לה לומר כמו שתיקן זה כך אם היה מוצא בה טעיות רבות היה מתקנן נ״י וז״ל רש״י כחוטף מצוה ומצוה קעביד אבל אם כתבה הוי מצוה טפי עכ״ל ועיין בדרישה:
(ג) כתבו או שהגיה כו׳ פירוש בס״ת מוטעת מיירי וכ״כ הסמ״ג בשם ר״י והטעם כמ״ש מ״ו בס״ס זה (וכן מבואר בדברי נ״י הנ״ל עכ״ה):
(ד) וכ״ש שלא למכור אפי׳ יש לו הרבה לכאורה קשה מאי כ״ש איכא כיון שיש לו הרבה ולכאורה נראה דמ״ש דאסור לו למוכרה לא קאי אלא אאותו ס״ת שכתב לנפשו שהרי הדין יש שאפי׳ נחל מאבותיו כמה ס״ת מחויב לכתוב עוד אחת לנפשו ובאותו ס״ת שפיר קאמר כ״ש דאסור למוכרה וק״ל:
(ה) ואפי׳ למכור ישן כדי לקנות חדש אסור מדסתם וכתב אסור סתם משמע אפי׳ אם כבר החדשה כתוב ומונס בבית הסופר ואין מעוכב אלא קנייה או פרקוניה אפי׳ הכי אסור ועיין בדרישה:
(ו) כדי ללמוד תירה או לישא אשה פי׳ ללמוד תורה מפני שהוא מביא לידי מעשה ולישא אשה דלא לתהו בראה וגומר וכתבו הג״מ הא דלא חשיב לפדיון שבוים משום דמילתא דפשיטא היא ב״י ועמ״ש לעיל בסימן רנ״ב דאם למוכרה לפדיון שבוים פירוש לצורך פדיון נפשו דעצמו ע״ש שהארכתי:
(א) מצות עשה על כל אדם מישראל שיכתוב לו ספר תורה בפרק שני דסנהדרין [דף כ״א] אמר רבא אף על פי שהניחו לו אבותיו לאדם ס״ת מצוה לכתוב משלו שנאמר ועתה כתבו לכם את השירה נראה דדייק מדכתב ועתה כתבו לכם בלשון רבים אלמא דכל איש ואיש מישראל מחוייב לכתוב ספר תורה לעצמו וממילא נשמע דאע״פ שהניחו לו אבותיו לאדם ס״ת שהרי אביו ג״כ היה חייב שיכתוב לו ספר תורה אפילו הכי גם בנו חייב לכתוב לו ס״ת וכן בן בנו עד סוף כל הדורות כל אחד חייב במצוה זו אף על פי שכל אחד יש בידו ספר תורה בירושה מאביו וכן כתב הרמב״ם ברפ״ז מהל׳ ס״ת ואע״פ שהניחו לו אבותיו ס״ת מצוה לכתוב משלו אבל רבי׳ כתב בסתם מ״ע על כל אדם מישראל שיכתוב לו ס״ת ולא כתב אע״פ שהניחו לו אבותיו ס״ת כלישנא דתלמודא ונראה דטעמו דא״צ לפרש בהדיא דממילא הכי משמע דכיון שכל אחד חייב במצוה זו א״כ מסתמא הניחו אבותיו ס״ת לאחד מהיורשים ואפ״ה כל אחד מהיורשים חייב לכתוב לעצמו ואע״ג דאפשר דאבותיו מכרוה מפני הדוחק אפ״ה מסתמא הרגילו הוא שלא נמכר כמו שיתבאר והא דמביא ראיה מפסוק ועתה כתבו לכם את השירה כתב הרמב״ם וז״ל כלומר כתבו לכם תורה שיש בה שירה זו לפי שאין כותבין את התורה פרשיות פרשיות עכ״ל פי׳ בע״כ אין פי׳ הכתוב שירת האזינו לבדה דהא קי״ל דאין כותבין התורה פרשיות פרשיות דתורה חתומה ניתנה אלא קרא קאמר שיכתבו כל התורה עד שירת האזינו ושירה בכלל וכן פי׳ ב״י:
(ב) ומ״ש ומאד צריך לחזר אחריה דאריב״ל וכו׳ בפרק הקומץ רבה [דף ל׳] וה״ק כמי שבא לידו מצוה בשוק דרך מקרה והזדמן ועושה אותה ומקבל עליה שכר אבל אין שכרו כ״כ כמי שמהדר אחר מצוה וכן זה שלקח ס״ת מן השוק שלא טרח אחריה לכתבה אין שכרו כ״כ כמי שטרח לכתבה דהוה מצוה יתירה טפי שמעלה עליו הכתוב כאילו קיבלה מהר סיני וקאמר רב ששת שזה שלקחה מן השוק אם הגיה בה אפי׳ אות אחת לא נחשב עוד כחוטף מצוה מן השוק דכיון שהיה אצל חבירו בעבירה שהיה משהה ברשותו ספר שאינו מוגה מעלה ע״ז שהגיהו כאילו כתבו וכ״כ התוס׳ והרא״ש והסמ״ג: ומ״ש ומאד צריך לחזר אחריה וכו׳ כלומר כיון דמעלה עליו כאילו קבלה מהר סיני לכך מאד צריך לחזר אחרי מצוה זו שיהא כותב בידו ס״ת לעצמו וכתב הרמב״ם ואם אינו יודע לכתוב אחרים כותבין לו וכ״כ נמוקי יוסף ומביאו ב״י:
(ג) ומ״ש וכ״ש שאין לו למוכר וכו׳ ברייתא בפ׳ בני העיר [כ״ז] ומ״ש ואפי׳ למכור ישן כדי לקנות חדש שם בעיא דלא איפשיטא ומשום חומר קדושת ס״ת פסק לחומרא וכן פסק הרמב״ם פ״י מהס״ת וכתב ב״י ע״ש ה״ר מנוח דהטעם משום דחיישינן לפשיעותא פי׳ דילמא מתרמי אונס ופשע ולא יקנו חדש כדאמר ריש פ״ק דבתרא [דף ג׳] גבי בי כנישתא דלא ליסתרוה לישנה עד דכבר בנה אחריתא. ולפי זה אם היה ס״ת החדש כתוב והיא בבית הסופר ואינו חסר אלא נתינת הדמים מוכרין ע״כ ותימה דהלא מפורש בסוגיא דלפשיעותא ודאי חיישינן דארבב״ת אמר רבי יוחנן משום רשב״ג לא ימכור אדם ס״ת ישן ליקח בו חדש כי קמיבעיא לן כגון דכתוב כבר החדש ומנח בבית הסופר ואינו מעוכב אלא לתת דמים לאיפרוקי מאי ולא איפשיטא ולחומרא דאפילו אינו חסר אלא נתינת דמים נמי אסור למכור הישן והכי משמע מדברי הרי״ף והרא״ש בפרק בני העיר שכתבו לההיא דרבה בב״ח בסתם דלא ימכור אדם ספר תורה ישן ליקח בו חדש משמע דבכל ענין אסור וכדמשמע נמי מדברי הרמב״ם ורבינו וכ״כ הר״ן בפרק בני העיר להדיא ע״ש וצריך לומר דהר״ר מנות פוסק לקולא בהך בעיא דלא איפשיטא דכיון דמידי דרבנן הוא נקטינן בספיקו לקולא מיהו אנן נקטינן ככל הפוסקים דפוסקים לחומרא ונראה דלאו דוקא למכור ישן כדי לקנוח חדש אסור דה״ה כשאחד הוציא מתחלה מעות משלו וקנה חדש על דעת שימכור אח״כ הישן וישתלם מן הישן נמי אסור דעיקר טעמא דאיסורא הוא משום דליכא במכירה זו העלאה בקדש דדוקא כשמעלין בקדש הוא דשרי אבל כי ליכא העלאה אע״ג דליכא נמי הורדה אלא דמיחלף תורה בתורה נמי אסור:
(ד) ומ״ש אפי׳ אין לו מה יאכל שם בברייתא יתר ע״כ ארשב״ג אפי׳ אין לו מה יאכל ומכר ס״ת או בתו אינו רואה סימן ברכה לעולם ונראה דאין פירושו שימות ברעב ולא ימכור ספר תורה דהא פשיטא דאין לך דבר שעומד בפני פיקוח נפש אלא ה״ק אפי׳ אין לו מה יאכל אין מזקיקין אותו למכור ספר תורה אלא נוטל צדקה מהגבאים כההיא דתנן סוף פיאה אין מזקיקין אותו למכור ביתו וכלי תשמישו כדלעיל בתחילת סימן רנ״ג אבל יש לו מה יאכל אלא שלא יוכל ללמוד תורה או לישא אשה אא״כ ימכור ס״ת רשאי למכור ספר תורה ובהגהות מיימוני הקשה הרמ״ך מהא דאיתא בירושלמי בשם ר׳ יוחנן דכיון דמוכר אדם ס״ת לישא אשה וללמוד תורה כ״ש דמותר מפני חייו והב״י בספר כ״מ נדחק לפרש בירושלמי דהו״ל פלוגתא דאמוראי דלחד מ״ד דשאלו על מפני חייו ולא השיבו ע״ז משמע דס״ל דאסור למכור מפני חייו ולמ״ד דלא שאלו ע״ז משמע דשרי למכור מפני חייו ולא נהירא אלא בין למ״ד לא שאלו ובין למ״ד שאלו ולא השיבום איכא למימר דמותר דלמ״ד לא שאלו סבירא ליה דפשיטא דשרי מפני חייו ולכך לא שאלו ולמ״ד שאלו ולא השיבום איכא למימר נמי דפשיטא דשרי ולפיכך לא השיבום וא״כ ליכא מאן דפליג אדרבי יוחנן דקאמר דכל שכן מפני חייו דשרי אבל לפעד״נ דקושיית הרמ״ך אין לה התחלה דאע״ג דודאי מפני חייו שרי כדאיתא בירושלמי אינו אלא לומר דלא הוי עובר אדרבנן דקאמרי לא ימכור אדם ספר תורה אף על פי שאין צריך לו מיהו אינו רוצה למכור ס״ת מפני חייו אלא להתפרנס מהצדקה גם כן לא קא עביד איסורא ואין מזקיקין לו למכור ספר תורה מפני חייו כדי שלא להתפרנס מהצדקה והיינו דתניא יתר ע״כ ארשב״ג אפילו אין לו מה יאכל ומכר ס״ת או בתו אינו רואה סימן ברכה לעולם דאלמא דלאו שפיר דמי למכור ספר תורה או בתו מפני חייו אלא הו״ל ליטול צדקה אבל איסורא ליכא במוכר ספר תורה מפני חייו והא דכתב הרמב״ם ואסור לאדם למכור ס״ת אפי׳ אין לו מה יאכל וכן מ״ש רבינו ואפילו למכור ישן כדי לקנות חדש אסור אפי׳ אין לו מה יאכל האי איסורא דקאמרי אינו אלא במוכר ספר תורה כשיש לו לאכול אלא שאין צריך לספר תורה זו דיש לו אחרת אבל באין לו מה יאכל ליכא איסורא אלא דלאו שפיר דמי למכרה גם מה שהקשה עוד דתלמודא דידן נמי שרי שהרי לא אמרו אלא דאם מכר ס״ת או בתו אינו רואה סימן ברכה לעולם אלמא דומיא דבתו דסימן ברכה הוא דאינו רואה אבל איסורא ליכא עד כאן לשונו נמי לא קשיא כלל דודאי הכי הוא דאיסורא ליכא אבל מיהו נמי שמעינן מינה דכיון דאמרי רבנן דאינו רואה סימן ברכה לעולם אלמא דשפיר דמי שאין למוכרה אפי׳ אין לו מה יאכל אלא רשאי ליטול מן הצדקה כדי חייו דאל״כ למה יהיה נענש שלא יראה סימן ברכה וכי היה לו למות ברעב זה נראה לפע״ד ברור ופשוט והכי נקטינן מיהו במרדכי פרק בני העיר כתב ע״ש ראבי״ה בההיא דאין מוכרין ספר תורה אפי׳ ישן ליקח בה חדש דוקא ספר תורה של רבים אבל ספר תורה דיחיד המוכרו ליכא איסורא אבל אינו רואה סימן ברכה כדאמר רשב״ג עד כאן לשונו נראה דבא ליישב הא דקאמר ר״י משום רשב״ג לא ימכור ספר תורה אפי׳ ישן ליקח בה חדש דאלמא דאיכא איסורא והתם קאמר רשב״ג דאינו רואה סימן ברכה אלמא דאיסורא ליכא וקשיא דרשב״ג אדרשב״ג ומתרץ דבס״ת של רבים איכא איסורא ובשל יחיד ליכא איסורא ומשמע דבשל יחיד אפילו יש לו מה יאכל אלא שמוכרה לפי שאין צריך לספר תורה זו אי נמי שמוכר הישן כדי לקנות בו החדש נמי ליכא איסורא ודלא כהרמב״ם ורבינו ואין להקל מיהו אם חייב לנכרים הוה ליה כמוכר ספר תורה לפדיון שבויים דשרי כדכתבו התוספות פרק קמא דב״ב [דף ח׳] בד״ה פדיון שבויים וכן כתב בהגהת מיימוני פ״י והכא נמי כיון שחייב לנכרים ולא ישלם יתפסוהו והוי ליה פדיון שבויים אבל בחייב לישראל נראה דאינו גובה חובו מספר תורה דכיון דרשאי להתפרנס מן הצדקה ואין צריך למכור ספר תורה כדפרי׳ אם כן גם בעל חוב אינו גובה ממנה דלא עדיף ב״ח מחייו ועיין במה שכתבתי בזה בח״מ סימן צ״ו ס״מ בס״ד וע״ל ס״ס רפ״ב:
(ה) ומ״ש ומיהו אם צריך למוכרה כדי ללמוד תורה וכו׳ בפרק בני העיר מימרא דרבי יוחנן משום ר״מ ומה שכתב ואין לו דבר אחר למכור כן כתב הרמב״ם שם ונראה דטעמו דכיון שיש לו דבר אחר למכור כדי ללמוד תורה ולישא אשה ואינו מוכרו אם כן חשבינן ליה כאילו מוכר ספר תורה כדי לקיים אותו דבר שהרי אין צריך למכור ספר תורה בשביל תלמוד תורה ואשה כיון שיש לו דבר אחר למכור אלא דמוכר ספר תורה כדי לקיים בידו אותו דבר וק״ל. כתב ב״י ע״ש ה״ר מנוח דרבים יכולים למכרו ללמוד תורה ליתום המוטל עליהם או להשיאו אשה עד כאן לשונו נראה שהיה תופס פירוש ראבי״ה עיקר דבשל יחיד ליכא איסורא אפילו יש לו מה יאכל אלא שאין צריך לספר תורה זו יכול למכור ואין בו אלא משום דאינו רואה סימן ברכה ואם כן היאך דר״י דאין מוכרין ספרי תורות אלא ללמוד תורה ולישא אשה נמי לא מיירי אלא בספר תורה דרבים היכא דיש להם ספרי תורות הרבה לקרות בהם בצבור ומוכרים לזו כדי ללמוד תורה ליתום וכו׳ ובהא ודאי אפי׳ יש להם לרבים דבר אחר למכור רשאים למכור ספר תורה שאינה צריכה להם דכיון דאין בכיס של צדקה לשכור מלמד ליתום או להשיאו אשה ודאי דאיי הרבים חייבים למכור משלהם כדי ללמד תורה לאחר או להשיאו אשה אבל ספר תורה שאין צריך להם מוכרים כנ״ל ודלא כמ״ש ב״י דמיירי בעניים מדולדלים דאין להם דבר אחר למכור דאלמא דסבירא ליה דחייבים רבים למכור משלהם כדי ללמד תורה לאחר או להשיאו אשה וזה לא שמענו. עוד כתב ב״י ע״ש הר״ר מנוח אינו רואה סימן ברכה וכו׳ דוקא ספר תורה העשוי לקרות ברבים אבל ספרי יחידים מוכרים לעשות מהדמים מה שירצו שעל מנת כן עשאום או לקחום ועוד שקדושתן לא פקעה בכך והם בקדושתן ביד הלוקח כמו שהיו ביד המוכר עד כאן לשונו ונראה דדעתו לחלק בין ספר תורה שכותביין האידנא כל יחיד ויחיד ומניחים בבית הכנסת כדי לקרות בהן ברבים ובין שאר ספרים שקונה כל יחיד ויחיד ללמוד בהן בביתו כגון חמשה חומשי תורה ומשנה ותלמוד ופירושיהם ולהרא״ש איצטריך שכתב שהן הן הספרים שאדם מצווה לכותבם וכו׳ וסבירא ליה לה״ר מנוח דאף להרא״ש הך דרשב״ג דאם מכר ספר תורה אינו רואה סימן ברכה לעולם אינו אלא ביחיד שכתב ס״ת והניחה בב״ה כדי לקרות בהן ברבים ושני טעמים בדבר חדא שמתחלה לא עשאה או לקחה אלא כדי להניחה בב״ה ולא למוכרה ועוד דקדושתו פקעה דשמא הלוקח לא יניחה בב״ה לקרות בה ברבים אבל שאר ספרי יחידים דמתחלה עשאום או לקחום לכך ועוד דקדושתן לא פקעה לא אמר בהם רשב״ג דאינו רואה סימן ברכה אבל הב״י לא הבין כך מדבריו והאריך בזה ואינו מתקבל לפע״ד:
רמב״ם תפילין ומזוזה וספר תורה ז׳:א׳, רמב״ם תפילין ומזוזה וספר תורה ז׳:ב׳, רמב״ם תפילין ומזוזה וספר תורה י׳:ב׳
(א) מימרא דרבא סנהדרין דף כ״א ע״ב (ורמב״ם רפ״ו מהל׳ ס״ת) ויליף לה שנאמר ועתה כתבו לכם את השירה הזאת ופי׳ כיון דקי״ל דאין כותבים התורה פרשיות דתורה תתומה ניתנה גטין דף ס׳ ע״א אלא היינו לומר שיכתבו כל התורה עד שירת האזינו שהוא גמר של תורה
(ג) טור ותוספות וכרשב״ג בברייתא שם
(ד) ד״ע ובזה מתורץ מה שהקשה הגהת מיימוני והביאו הב״י
(ה) בעיא שם ולא נפשטא
(ו) מימרא דרבי יוחנן שם
(ז) טור וכ״כ הרמב״ם בפ״ז מהלכות ס״ת וש״פ
(א) מצות עשה כו׳ – שנאמר ועתה כתבו לכם את השירה הזאת פי׳ כל התורה עד גמר השירה של האזינו שהוא כל התורה ואיתא בגמרא הביאה הטור הלוקח ס״ת מן השוק כחוטף מצוה מן השוק כתבו או שהגיה בו אפילו אות אחת כאילו קבלה מהר סיני. ופירש נמוקי יוסף כחוטף מצוה שאין לו שכר גדול כמו שטרח בכתיבתה ויש מקום למדת הדין לחלוק ולומר אלמלא שבא עליו בטורח לא היה עושה אותה כתבה הוא בעצמו או שכר סופר לכתבה וטרח בתיקון הקלפים ולסבול עול סופר עד שנכתב כאילו קבלה יש למדת הרחמים לומר כמו שטרח לזה כן היה טורח ללכת במדבר לקבלה מהר סיני אפילו מוטעה אות אחת ותקנו כאלו כתבו שיש למדת הרחמים לומר כמו שתיקן זה כך אם היה מוצא טעיות רבות היה מתקן אותם עכ״ל ואיתא בתוס׳ בהקומץ רבה אות אחת פי׳ בס״ת שלקחו מן השוק לא נחשב עוד כחוטף מצוה שהיה אצל חבירו [בעבירה] שהיה משהה [ספר] שאינו מוגה ומעלני על זה כאלו כתבו עכ״ל ומ״כ על זה ולפי זה הקונה ס״ת מיד עובד כוכבים שלקח מישראל לאו כחוטף מצוה אלא כאלו כתבה עכ״ל ורמ״א הביא זה בסמוך וכתב דמה שכ׳ כחוטף מן השוק ואינו יוצא בזה הוא נגד דברי רש״י שכתב דאם לקחה מצוה עביד ואם כתבה הוי מצוה טפי.
(ב) ואפילו אין לו מה יאכל – בגמרא בפרק בני העיר אמרינן תנו רבנן לא ימכור אדם ס״ת אע״פ שאינו צריך לו יתר על כן אמר רבן שמעון בן גמליאל אפילו אין לו מה יאכל ומכר ס״ת או בתו אינו רואה סימן ברכה לעולם וכתב בית יוסף דמדאמרינן אינו רואה סימן ברכה לעולם משמע שיש איסורא וקשה דהא בפרק מקום שנהגו (ד׳ ס׳) פרכינן מאי איריא ערבי פסחים אפילו ערבי שבתות נמי דתניא העושה מלאכה בערבי שבתות וימים טובים מן המנחה ולמעלה אינו רואה סימן ברכה ומשני לחד תירוצא התם סימן ברכה הוא דלא חזי שמותי לא משמתינן ליה הכא משמתינן ליה ונראה לתרץ דהכא שאני כיון דתנא ברישא לא ימכור כו׳ דהיינו איסורא ועל זה אמר יתר על כן כו׳ משמע דגם בזה הוה איסור כמו ברישא.
(ג) כדי לקנות חדש – כתב בית יוסף בשם הר״ר מנוח דטעמא משום פשיעותא הלכך אם היה החדש כתוב והוא בבית הסופר ואינו חסר אלא נתינת דמים מוכרין עכ״ל וקשה דהא בגמרא הוי זה בעיא ולא איפשטא ולחומרא וכן הקשה בדרישה ונראה לע״ד דהב״י בשם הר״ר מנוח דקדק מדבעיא לן בגמרא מהו למכור ס״ת ישן ליקח בו חדש כיון דלא מעלי ליה אסור או דילמא כיון דליכא לעלויי עילויי אחריתא ש״ד ת״ש דאמר רבה בר בר חנה אמר רבי יוחנן משום רשב״ג לא ימכור אדם ס״ת ישן ליקח בו חדש ודחי התם משום פשיעותא (שמא משימכור שוב לא יקנה ושוב יפסידו הדמים כי קאמרינן כגון דכתוב ומנח לאפרוקי מאי (שכתוב כבר בבית הסופר ואינו מעוכב אלא נתינת דמים) משמע מזה דדברי רשב״ג פשוטים שמיירי משום פשיעותא ואם כן היה קשה לו להר״ר מנוח למה לא הביא הרי״ף אלא דברי רשב״ג ולא דברי הבעיין לענין מנח לאפרוקי אלא ש״מ דבספק זה דקי״ל להקל דודאי אין כאן ספק דאורייתא ולמה נחמיר בספיקא דגמרא בזה ולא סבירא ליה להר״ר מנוח כמו שכתב בית יוסף בשם הר״ן לדעת הרי״ף להחמיר וכן הביא בית יוסף בסימן ר״פ להרמב״ם שפסק לקולא בבעיא דלא איפשטא לענין תפירות ס״ת ובא״ח סימן קנ״ג נתבארו דיני מכירת ס״ת ולקמן סימן רע״ח.
(א) ואינו רשאי למכרו כו׳ – בבית יוסף כתב בשם הר״ר מנוח דוקא ס״ת העשוי לקרות ברבים אבל ספרי יחידים מוכרים לעשות מהדמים מה שירצו כו׳ ועיין בית יוסף וב״ח ביאור דבריו ועיין בא״ח סימן קנ״ג סעיף י׳.
(ב) ואפילו אין לו מה יאכל כו׳ – אלא נוטל צדקה מהגבאים כדלעיל ר״ס רנ״ג דאין מחייבין אותו למכור ביתו וכלי תשמישו כן כתב הב״ח ועיין שם שהאריך.
(ג) ואפילו למכור ישן כו׳ – דחיישינן לפשיעותא שמא לא יקנה הלכך אם היה חדש כתוב והוא בבית הסופר ואינו חסר אלא נתינת דמים מוכר הישן לקנות החדש עכ״ל עט״ז והוא מדברי הר״ר מנוח שהביא הבית יוסף אבל אין זה עיקר ודעת כל הפוסקים נראה דאפילו בכה״ג אסור וכמ״ש בדרישה ובב״ח וכ״כ הר״ן בהדיא דכיון דלא מעלי לה בקדושתה אסור להחליף תורה בתורה דאינו רשאי למכור אלא כשמעלה בקדושה וכ״כ הריב״ש ומביאו בית יוסף בא״ח סימן קנ״ג וכתב הב״ח עוד ונראה דלאו דוקא למכור ישן כדי לקנות חדש אסור דה״ה כשאחד הוציא מתחלה מעות משלו וקנה חדש עד שימכור אח״כ הישן וישתלם מהישן נמי אסור דעיקר טעמא דאיסורא משום דליכא במכירה זו העלאה בקדש דדוקא כשמעלין בקדש הוא דשרי אבל כי ליכא העלאה אע״ג דכי הדדי נינהו וליכא הורדה אלא דמיחליף תורה בתורה נמי אסור ע״כ ועיין בא״ח סימן קנ״ג.
(ד) וה״ה לצורך פדיון שבוים כו׳ – ע״ל סי׳ רנ״ב ס״ק א׳.
(א) למכרו – בב״י כתב בשם הר״ר מנוח דוקא ס״ת העשוי לקרות ברבים אבל ספרי יחידים מוכרים לעשות מהדמים מה שירצו וע״ש ובב״ח ביאר דבריו ועיין בא״ח סימן קנ״ג ס״י עכ״ל הש״ך:
(ב) הדחק – אלא נוטל צדקה מהגבאים כמ״ש ר״ס רנ״ג דאין מחייבין אותו למכור כלי תשמישו וכ״כ הב״ח:
(ג) חדש – וכתב הב״ח ונראה דלאו דוקא למכור ישן כדי לקנות חדש אסור דה״ה כשהוציא מתחלה מעות משלו וקנה חדש וירצה אח״כ למכור ישן כדי להשתלם ממנו מעותיו נמי אסור דדוקא כשמעלין בקדש הוא דשרי אבל כי ליכא העלאה אע״ג דכי הדדי נינהו וליכא הורדה אלא דמיחלף תורה בתורה נמי אסור ועיין בא״ח סימן קנ״ג:
(ד) ואינו – והט״ז כתב דמדברי רש״י לא משמע כן דכתב שאם לקחה מצוה עביד ואם כתבה הוי מצוה טפי וכתב עוד ומ״כ הקונה ס״ת מיד עובד כוכבים שלקח מישראל לאו כחוטף מצוה הוא אלא כאלו כתבה עכ״ל:
(א) ואפי׳ אין לו כו׳ – רמב״ם וטור וכמש״ש יתר ע״כ ארשב״ג כו׳. והג״מ תמה על הרמב״ם דסי׳ ברכה כו׳ אבל איסורא ליכא דומיא דבתו ובירושלמי סוף ביכורים ר״י בשם ר׳ חייא בר ווא שאלו לרשב״ג מהו שימכור אדם ס״ת לישא אשה א״ל אין מפני חייו ולא אגיבון כו׳ ולמה לא אגיבון כי אתא ר״ח ר׳ פנחס ר׳ יוחנן בשם רשב״ג מוכר אדם ס״ת לישא אשה וללמוד תורה כ״ש מפני חייו ותי׳ בד״מ דאין לו מה יאכל דקאמר הרמב״ם רק ע״י הדחק:
(ב) וה״ה לצורך כו׳ – עתוס׳ דב״ב ה׳ ב׳ ד״ה פדיון כו׳:
(ג) שכר כו׳ אבל כו׳ – מנחות ל׳ א׳ ועתוס׳ שם ד״ה אם כו׳:
(ליקוט) ערש״י שם ד״ה כחוטף – מצוה עבד כו׳ ועט״ז ודברי רש״י עיקר (ע״כ):
(א) (סי׳ ע״ר סעיף א׳) לכתוב לו ס״ת. ע׳ תשו׳ הראנ״ח (ח״ב סי׳ ס״ד):
(ב) (שם) ואינו רשאי למכרו. בתורת חיים כתב דאין לו להקדיש הס״ת לצבור אא״כ כותב אחרת לעצמו דכיון שמקדישה הרי היא של הקדש ולאו שלו ואינו יוצא בזה ידי מצות עשה כתבו לכם עיי״ש משמע דמפשט פשיטא ליה להת״ח דאם יש לו ס״ת בשותפות דאינו יוצא בזה דהא כשמקדיש לצבור גם הוא שותף בו. וע׳ בספר פרדס דוד (פ׳ תצא):
(ג) (ט״ז סק״ב) משמע שיש איסורא. ע׳ בט״ז א״ח (סי׳ תקפ״ו):
(א) כל איש – עיין בתשובת בית אפרים חי״ד סימן ס״ב לענין כתיבת ספר תורה בשותפות אם יוצאין ידי חובתם ע״ש ועיין בספר פרדס דוד מהרב דוד דישבעק ז״ל פרשת כי תצא שגם הוא ז״ל נסתפק בזה דדלמא בעינן כולו משלכם להוציא שותפות כמו דאיתא גבי אתרוג במסכת ב״ב דף קל״ז עיין שם (ואף דבא״ח סימן תרנ״ח ס״ז בהג״ה כתב ודוקא שלא קנו לצורך מצוה כו׳ שאני התם דכל אחד אינו צריך לו רק בעת נטילתו לצאת בו משא״כ הכא דכל אחד צריך שיהיה הס״ת שלו בכל עת ובכל שעה ופשוט הוא) ותמה מאד על מנהג העולם דפשוט הוא בעיני כל בחברות שכותבין ס״ת בשותפות דכל אחד יוצא בו ושוב כתב להוכיח קצת כמנהג העולם דיוצאין בשותפות ע״ש:
(ב) איש מישראל – עיין בתשובת שאגת אריה סימן ל״ה לענין אם גם נשים חייבות במצוה זו של כתיבת ס״ת כאנשים או לא ע״ש:
(ג) לכתוב לו ס״ת – עיין בספר תורת חיים בסנהדרין דף כ״א שכתב ונראה דיחיד הכותב ס״ת לעצמו ונתנה לבהכ״נ לקרות בה בצבור ומקדישה לאו שפיר עביד דכיון שמקדישה הרי היא של הקדש ולאו שלו היא ואינו יוצא בה י״ח וליכא למימר דבכתיבה לחוד תליא מלתא ז״א דיחיד שכתב ס״ת לעצמו ואח״כ נאבדה פשיטא שצריך לכתוב לו ספר תורה אחרת ולכן נראה שאין להקדיש ס״ת אא״כ כותב לעצמו אחרת עכ״ל ע״ש (וכן ראיתי בספר ברכי יוסף שכ״כ בספר תשובת בית יהודה ח״א י״ד סימן כ״ג) ועיין בספר בני יונה מהגאון מוהר״ר יונה לנד סופר שחולק עליו וסובר דאם נאבדה ממנו והיא מצויה באיזה מקום שיוצאים ידי מצות ועתה כתבו לכם ואפילו אם נקרעה או נשרפה קרוב הדבר שיצא ידי מצותה של כתיבה ומכ״ש אם הקדישה דיצא דמסתמא לא הקדישה אלא שתהא מיוחדת לקריאת הצבור אבל מצות הכתיבה אישתאר לעצמו ומ״מ יותר טוב שלא יקדישה והרי תהיה כולה שלו ע״ש. ועיין בספר פרדס דוד פרשת כי תצא שחולק גם כן על התורת חיים הנ״ל והוכיח מדברי הרמב״ם דיחיד שכתב ס״ת משלו ואח״כ נאבדה דיצא ואין צריך לכתוב אחרת ע״ש. (וכן בספר תורת נתנאל מהגאון בעל קרבן נתנאל שעל הרא״ש פרשת יתרו חולק על הת״ח וכתב עליו וז״ל ראה זה דבר חדש ואין אחד מהפוסקים שהזכיר דין זה. גם כל העולם כולו אין נוהגין כשנאבד מהם ספר תורה שיכתוב מחדש. ע״כ בדקתי אחריו ואעלה שלא כדבריו כו׳ והוכיח מהרמב״ם ג״כ כן ע״ש:
(ד) אבותיו ס״ת – עיין בתשובת שאגת אריה סימן ל״ד שהעלה דאפילו לא הניחו לו אבותיו כתובה אלא כל שהוא אפילו תיבה או אות א׳ לבד והוא גמר והשלים את הכל לא יצא ידי חובת מ״ע זו ע״ש. והא דכתב בהג״ה דאם הגיהו ה״ז כאילו כתבו אע״פ שלא כתב כל התורה כולה עט״ז סק״א:
(ה) למכרו – עבה״ט מ״ש אבל ספרי יחידים וכו׳ ועיין במג״א סימן קנ״ג ס״ק כ״ב ועיין בתשובת נו״ב תנינא חלק חו״מ סוס״י מ״ג ובהג״ה מבן המחבר שם מ״ש בזה ועמ״ש לקמן סימן רפ״ב ס״ק ט״ז בשם ספר יד הקטנה. ועיין בתשובת אא״ז פנים מאירות ח״ג סימן מ״ג שכתב דמותר למכור ס״ת ע״י הגרלה שקורין אויס פלעטין ואין בזה בזיון לס״ת כלל ע״ש היטב ועיין באשל אברהם בא״ח סימן שכ״ב סק״א שכתב בשם תשובת פרי הארץ גם כן דמותר אלא דליתר שאת יניחו הס״ת בלי תפירות ונמצא דאין בו קדושת ס״ת כלל. ובתשובת ריב״ש הביאו הב״י כתב כל ספר שיש בו טעות אין בו קדושת ס״ת ויכול למכרו ע״ש. [והביאו גם כן הרמ״א לקמן סימן רפ״ב סי״ח ובא״ח סימן קנ״ג וע׳ במג״א שם ובתשובת ח״ס סימן רע״ט]. ועיין בתשובת רשב״ש סימן שכ״ד שכתב ועל אודות הספר שמניחות הנשים לבהכ״נ ואמרת שמאחר שאינן מצוות ללמוד תורה טוב שיניחוהו להשיא יתום ויתומה יפה אמרת אבל לא מטעמך לפי שהנשים אע״פ שאינן חייבות ללמוד תורה אבל זוכות הן לעולם הבא בזכות התורה כו׳ אמנם אם יש יתום ויתומה להשיא יותר יהיה מצוה שיניחוהו להם ממה שיתנו הס״ת לבהכ״נ אלא שזהו כשיש ס״ת אחר לצבור לקרות בו אבל אל״כ יתנו לצבור שהתלמוד קודם למעשה ע״ש:
(ו) כדי לקנות חדש – [עבה״ט ועיין בתשובת חתם סופר סימן רנ״ד דמי שהיה לו ס״ת שקנה אסור למכרו כדי לכתוב ס״ת בעצמו אף דמתחלה לא הוי רק כחוטף מצוה והשתא הוי כאלו קבלה מסיני אין זה מקרי עילוי בקודש דעלייה צריך להיות במצוה הנקנית שהיא קדושה יותר מהראשונה ואף אם הספר השני ספרא דוקנא טפי כתבי׳ ונכתב יותר בהדור גם זה אינו מעלין בקודש כיון שאין הקדושה מעולה בעצמה אע״פ שהוא יפה ומהודר ע״ש] (ועיין תשובת אבן השהם סימן כ״ג באחד שנדב לבו ונדר לקנות ס״ת לקיים ועתה כתבו וקנה ס״ת ואח״כ ראה שאין הכתב מהודר. מחויב לקנות היותר מהודר. דדמי ממש לאתרוג דאמרינן הידור מצוה עד שליש ואם כן כאן ימכור ויקנה אחרת היותר נאה ע״ש שהאריך):
(ז) שכר לו סופר – עיין בספר משנת חכמים בקונטרס מעלות המדות דף קל״ו שכתב דיש להסתפק אם אירע שכתב אחד עבור חבירו ס״ת בלי ידיעתו מי נימא דכיון דזכות הוא וזכין לאדם כו׳ יוצא י״ח מצוה זו דהוי כאילו כתבו בשליחותו או נימא דלאו זכות גמור הוא לו ואדרבה ניחא ליה לאינש למיעבד מצוה בגופיה ובממונו וכל היכא דלאו זכות גמור הוא לא אמרינן זכין כו׳ וממילא דאינו יוצא י״ח מצוה זו כלל כיון דלא נעשה שלוחו ושוב כתב דאין כאן מקום ספק כלל דלא מיבעיא לדעת הרמ״א דאם לקח ס״ת אינו יוצא כלל והיינו שהקפידה התורה שיכתוב בעצמו או על ידי שלוחו ועכ״פ יטריח בקניית גוילין וכדומה ממילא דאם כותב אחר בשבילו בלא דעתו דאינו יוצא כלל ואף לדעת רש״י שכתב דהוי כחוטף מצוה דמצוה קעביד ואי כ׳ בעצמו הוי מצוה טפי מ״מ נראה דכיון דעכ״פ מצוה מן המובחר איכא לכתוב בעצמו או על ידי שלוחו א״כ לאו זכות גמור הוא כו׳ ועוד דדוקא קנה ס״ת מהני כיון דקנין כספו הוא ולהכי אם הניחו לו אבותיו שבא לו בלא טורח כלל אינו יוצא ומצוה לכתוב משלו וה״ה אם אחר כתב בשבילו דאינו יוצא מה״ט ע״ש:
(ח) הוי כחוטף – עבה״ט סק״ד בשם ט״ז דהקונה ס״ת מיד עובד כוכבים כו׳ ועיין בספר משנת חכמים שם שכתב דה״ה אם המוכר עשאה תחילה ע״מ למכור וי״ל נמי דה״ה אם מכר אחד כדי ללמוד תורה או לישא אשה דאם קנה חבירו ממנו יוצא י״ח לדעת רש״י (ר״ל דאפילו כחוטף לא הוי) ע״ש:
(ט) ואינו יוצא בזה – והגר״א זצ״ל פסק כדעת רש״י דיוצא בזה:
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובההכל
 
(ב) וכת׳ א״א הרא״ש ז״ל שזה לא נאמר אלא לדורות הראשוני׳ שהיו כותבין ס״ת ולומדי׳ בה אבל האידנא שכותבין ס״ת ומניחים אותו בבית הכנסת לקרות בהם ברבים מצות עשה על כל ישראל אשר ידו משגת לכתוב חומשי התורה ומשנה וגמרא ופירושיהם להגות בהן הוא ובניו.
מצות כתיבת התורה היא כדי ללמוד בה דכתיב ולמדה את בני ישראל שימה בפיהם ועל ידי הגמרא ופירושה ידע פירוש המצות והדינין על בוריים לכן הן הן הספרים שאדם מצווה לכותבם וגם שלא למוכרם אם לא ללמוד תורה ולישא אשה.
בית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אהגהות ר׳ עקיבא איגרפתחי תשובה
(ו) וכתב א״א ז״ל שזזה לא נאמר אלא לדורות הראשונים וכו׳ אבל האידנא שכותב ס״ת ומניחים אותו בב״ה וכו׳ עד אם לא ללמוד תורה ולישא אשה בהל׳ ס״ת ויש לתמוה היאך בא הרא״ש לפטור לאדם ממצות כתיבת ס״ת ולהחליפה בחומשים ומשניות וממרות ופירושיהן שהרי לא תלה טעם החילוק בין דורות הראשונים לדורות הללו אלא שבדורות הללו אין לומדים בהן אלא מניחים אותם בב״ה לקרות בהם ברבים וא״כ הול״ל שגם עכשיו חייבים לכתוב ס״ת וילמדו בהם כשם שהיו לומדים בדורות הראשונים לא לפטרם ממצות כתיבת ספר תורה לכך נ״ל שלא בא אלא לחדש לנו חיוב כתיבת חומשים ומשניות וגמרות ופירושיהם ואיסור מכירתן שג״ז בכלל מצות כתיבת ספר תורה ושזה יותר מצוה מלכתוב ספר תורה ולהניחו בב״ה לקרות ברבים אבל לכתוב ספר תורה לקרות בו הוא ובניו פשיטא דגם האידנא זהו עיקר קיום מ״ע שהרי הוא נוהג בו כמו שהיו נוהגים בדורות הראשונים וכתב רבינו ירוחם על דברי הרא״ש שכ״כ הגאונים:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) מצות עשה על כל ישראל אשר ידו משגת כו׳ פירוש גם זה בכלל העשה והמוקדם אבל מ״ע דס״ת גם כן במקומה עומדת ב״י ולעד״נ שזהו דוחק גדול לפרש כן דעת הרא״ש ורבינו שסתמו דבריהם וכתבו דזהו לא נאמר אלא לדורות ראשונים שהיו כותבים סתם ולומדים בה אבל האידנא כו׳ דלפי׳ ב״י הכי הול״ל בדורות הראשונים לא היו מחויבים לכתוב אלא ס״ת אבל בדורות הללו מחויבים ג״כ בקניית וכתיבת שאר ספרים ועוד מדסיים וכתב והן הן הספרים שאדם מצווה לכותבו כו׳ משמע אלו הן ולא ס״ת ועוד זיל בתר טעמא דהא הש״י צווה עלינו לכתוב ס״ת כדי ללמוד מתוכה נמצא דבדורות הללו שאין לומדין מתוכה ליכא בהן מצות עשה על כל אדם מישראל ומה שהקשה ב״י דהרא״ש הול״ל שגם עכשיו חייבים לכתוב ס״ת וילמדו בהם לא לפוטרה ממצות כתיבת ס״ת נלע״ד ליישב כמ״ש בפרישה:
(ז) וכתב א״א הרא״ש ז״ל שזה לא נאמר אלא לדורות הראשינים פירש ראבי״ה אכפרים ואכרכים דמתני׳ קאי אבל ס״ת של יחיד מותר למוכרו ואף אם אינו רואה סימן ברכה עכ״ל אגודה פרק בני העיר וכן במרדכי מ״ו וע״ל בסימן רפ״ב (ובא״ה סייין קנ״ג):
(ח) מצות עשה על כל ישראל אשר ידו משגת לכתוב חומשי תורה כו׳ נראה דה״ק שהמ״ע נאמר דוקא באלו ולא בס״ת דדוקא בימיהם שהיו לומדים תורה שבע״פ שלא מן הכתב כ״א ע״פ היו צריכין ללמוד מס״ת המתוייג׳ כהלכתו ומדוייקת בחסירות ויתירות ופסקי טעמים כי הם כולם רמזים הם לזכור ע״י תורה שבע״פ כדאמרו על ר״ע שהיה דורש על כל קוץ וקוץ תלי תלים הלכות ולכן היה מצוה על כל איש מישראל שיהיה לו ס״ת אבל בזמנינו שנתמעטו הלבבות ואמרו עת לעשות לה׳ הפרו תורתיך וכתבי התלמוד בספר וגם בימיהם היה איסור בדבר שלא לכתוב ה׳ חומשי תורה כ״א בדרך שנכתבה ס״ת בגלילה וא״כ כל ספריהם היו דומים לס״ת משא״כ בזמנינו שנעשה לנו כהיתר לכתוב ספרים דפין דפין כל אחד בפני עצמו א״כ למה לנו לזלזל בכבוד ס״ת לחנם ללמוד מתוכו שלא לצורך כיון שאין אנו לומדים כלום מחסירות ויתירות ותגין ופיסוק טעמים כבימיהם וק״ל. ועיין בח״מ סימן צ״ז בדין סידור שכתב רבינו ז״ל אין מניחין לו ספריו ואפי׳ ס״ת כו׳ משמע דיש יותר צורך בס״ת מבשאר ספריו. ואף ששם בשם ר״י אברצלוני כ״כ מ״מ לא פליג שם רבינו עליו ולא כתב שסברת הרא״ש הוא בהיפך ואפשר משום דשם אין זה עיקר מקומי לא הזכירוהו א״נ לענין מכירת ס״ת ולתנו למלוה בחובו ס״ת הוי רבותא טפי וק״ל ועיין בדרישה: (כי מצות כתיבת התורה כצ״ל עכ״ה):
(ט) וגם שלא למוכרם אם לא ללמוד תורה כו׳ כתב מ״ו ולפי דבריו שעיקר המעלה כדי תועלת הלימוד לאחרים א״כ על מה אמרו חכמים המגיה אפי׳ אות אחת כאילו קבלו מהר סיני והקונה אותה כאילו חוטף מצוה מן השוק אררבה עיקר המעלה היה ראוי להיות בקונה ס״ת מתוקנת וגם הג״ה לא היתה מועלת כ״כ אלא מחמת שהוא מעלת כתיבת התורה מצד קדושתה ודו״ק אכן לפי׳ ר״י שכתבו התוס׳ פרק הקומץ דף ל׳ דמפרש התם המגיה אות אחת כו׳ משום הכי לא נחשב כחוטף מצוה משום שהיתה אצל חבירו בעבירה (משום אל תשכן באהליך עולה עכ״ה) שהרי היה משהה ספר שאינו מוגה בידו כו׳ לפ״ז הקונה ס״ת. מן הנכרים שגזלו מישראל או מן המומר הוא ג״כ מצוה רבה כאילו קבלה מהר סיני ודו״ק עכ״ל מ״ו:
(ו) וכתב הרא״ש שזה לא נאמר אלא בדורות הראשונים בה׳ קטנות ריש הלכות ספר תורה כתבו כך וכתב ב״י דגם הרא״ש מודה דעיקר קיום מ״ע אף האידנא הוא לכתוב ספר תורה ולקרות בה בצבור בב״ה אלא שבא לחדש דאף בכתיבת חומשים ומשנה ותלמוד ופירושיהם איכא מ״ע כדי ללמוד בהם הוא ובניו וגם שלא למכרם אם לא ללמוד תורה ולישא אשה וקשה דבריש פרק בני העיר כתב הרא״ש דיחיד שמכר ספר תורה שלו יכול להשתמש בדמיו כי לדעתו הוא מוכרו וכ״כ רבינו בא״ח סימן קנ״ג וכן כל יחיד בשלו יכול למוכרו ולעשות בדמיו כל מה שירצה אפילו ספר תורה או בית הכנסת עד כאן לשונו וקשה דבמאי מיירי דאי במכרו ללמוד תורה או להשיאו אשה פשיטא שיכול להשתמט בדמיו שהרי לדעת כך נתנו רשות למכרו ואי בעבר ומכרו שלא ללמוד תורה ולישא אשה אמאי יכול לעשות בדמיו מה שירצה דלא דמי למכרו זט״ה במא״ה דשרי אפי׳ למשתי ביה שיכרא דשאני התם דנמכרו בהיתר וכך הקשה בית יוסף בא״ח סימן קנ״ג ותירץ דהרא״ש ורבינו סבירא להו כראבי״ה דמחלק בין רבים דאסורים למכור ספר תורה ובין יחיד דשרי למכור והא ליתא שהרי הרא״ש בפרק בני העיר כתב אחר כך בסתם לא ימכור אדם ספר תורה אף על פי שא״צ לו דמשמע אפי׳ יחיד נמי לא וכן מדברי רבינו כאן בסימן זה מבואר דהכי סבירא ליה כדפרישית לעיל אלא נראה לפע״ד דהרא״ש ורבינו בא״ח לא מיירי אלא במוכר ספר תורה מפני דוחקו דרשאי למוכרו מפני חייו כדפרישית לעיל ולשם קאמרי הרא״ש ורבינו דרשאי להשתמש בדמיו כל מה שירצה ואשמעינן דאף ע״ג דלאו ש״ד למוכרה דאינו רואה סימן ברכה לעולם ואם היה רוצה היה רשאי להתפרנס מן הצדקה אפי׳ הכי כיון דליכא איסורא במכירתה רשאי להשתמש בדמיו כל מה שירצה והכי נקטינן:
(ח) טור בשם אביו הרא״ש וכ״כ רבינו ירוחם בשם הגאונים פי׳ שזה יותר מצוה מלכתוב ספר תורה ולהניחו בבית הכנסת לקרות ברבים אבל לכתוב ס״ת לקרות בו הוא ובניו פשיטא דגם האידנא זהו עיקר המצוה
(ד) האידנא מצוה כו׳ – וכ״כ הטור בשם הרא״ש ופירש ב״י דלא בא לפטור אותנו מכתיבת ס״ת דאדרבה יש גם לנו לכתוב וללמוד בה אלא בא לומר שיש מצוה גם בכתיבת ספרי׳ אלו ובדרישה חולק עליו דאין לנו ללמוד מס״ת ולזלזל בכבודה דדוקא בדורות הראשונים היו מוכרחים לכך שהיה אסור להם לכתוב דפין דפין אלא כולם בגלילה וגם היו דורשין קוצי האותיות בס״ת משא״כ עכשיו ועל כן אין לנו המצות עשה הזאת לכתוב ס״ת אלא בכתיבת שאר ספרים ע״כ ואף שלפי משמעו׳ הלשון של הרא״ש משמע יותר כדברי הדרישה מ״מ נכונים דברי ב״י דהיאך נבטל מצות עשה של ועתה כתבו לכם בחילוף הדורות.
(ה) האידנא כו׳ – כתב הפרישה נראה דה״ק הרא״ש שהמ״ע נאמר דוקא באלו ולא בס״ת דדוקא בימיהם שהיו לומדים תורה שבעל פה שלא מן הכתב כ״א ע״פ היו צריכין ללמוד מס״ת המתויגת כהלכתה ומדוייקת בחסרות ויתרות ופסקי הטעמים כו׳ אבל בזמנינו זה שנעשה לנו היתר לכתוב ספרים דפין דפין כל אחד בפני עצמו א״כ למה לנו לזלזל בכבוד ס״ת בחנם ללמוד מתוכו שלא לצורך נמצא בדורות הללו שאין לומדין מתוכה ליכא בהן מצות עשה ע״כ וכן נראה עיקר כהרא״ש ודלא כהב״י וב״ח שכתבו שדעת הרא״ש דודאי איכא מצות עשה בכתיבת ס״ת אפי׳ בזה״ז אלא שיש ג״כ מצוה לכתוב חומשי התורה ומשנה וש״ס ופירושיהן. מיהו גם העט״ז ומ״מ ריש הלכות ס״ת נמשכו לדברי הב״י.
(ה) האידנא – כתב הפרישה דעכשיו אין מצות עשה כלל לכתוב ס״ת דדוקא בימיהם שהיה אסור להם לכתוב דפין אלא בגלילה והיו צריכין ללמוד מס״ת אבל בזמנינו זה שנעשה לנו היתר לכתוב ספרים דפין כל א׳ בפ״ע א״כ למה לנו לזלזל בכבוד ס״ת בחנם ללמוד מתוכו שלא לצורך ע״כ אין לנו אלא לכתוב שאר ספרים כמ״ש המחבר אבל הט״ז כתב אף דמשמעות לשון הרא״ש משמע כדברי הדרישה מ״מ נכונים דברי הב״י דס״ל דגם בזמנינו איכא מצות עשה לכתוב ספר תורה דהיאך נבטל מצות עשה של ועתה כתבו לכם בחילוף הדורות:
(ד) האידנא כו׳ – שעיקר הכתיבה משום ללמוד בה וכמ״ש ועתה כתבו כו׳ ולמדה כו׳ ולדידהו לא היתה נכתבת אלא תורה שבכתב כמ״ש בפ׳ הנזקין (ס׳ ב׳) ובתמורה דברים שבע״פ כו׳:
(ליקוט) האידנא כו׳ – עבב״י וכ״כ המ״מ וכן עיקר וכ״כ ט״ז (ע״כ):
(ד) (ש״ע סעיף ב׳) האידנא מצוה לכתוב. עיין בהגהת ש״ע חוה״מ (סס״י רצ״ב):
(י) האידנא – עיין בה״ט ועיין בשו״ת שאגת אריה סימן ל״ו שדחה גם כן דברי הפרישה שכתב דבימינו שאין לומדים מס״ת ליכא מ״ע. דליתא דא״כ אם הניח לו אביו ס״ת אמאי מצוה לכתוב משלו א״ו דמצות כתיבת ס״ת לאו בת״ת תליא. אלא שכתב דמ״מ יש לפטור מדין אחר מן מצות כתיבת ס״ת בזה״ז כיון דאנן לא בקיאינן בחסרות ויתרות והרי ס״ת שחסר או יתר אפילו אות אחת פסולה אם כן אין בידינו לקיים מצוה זו ע״ש שהאריך. והיוצא מדבריו דיש שלשה חילוקים במצות כתיבת ס״ת היינו בזמן התנאים שהיו בקיאין בחו״י היה מ״ע מדאורייתא שיהיה לו ס״ת שכתבה בעצמו משלו ובזמן האמוראים שלא היו בקיאים בחו״י כדאיתא פ״ק דקדושין אך היו לומדים מס״ת לא היה מ״ע דאורייתא רק מדרבנן דאל״כ היתה תורה משתכחת מישראל ולהאי טעמא אם הניחו לו אבותיו ס״ת א״צ לכתוב משלו כיון דמ״מ יש לו ס״ת ללמוד ממנה. ובזה״ז ליכא אפילו מצוה דרבנן ע״ש ועיין בספר בני יונה [ובתשובת חתם סופר סימן רנ״ד] מ״ש בזה:
(יא) ולא ימכרם – עיין בספר תפארת למשה הטעם על מה סמכו העולם למכור ספרים לכ״ד שירצו ע״ש [וע׳ במג״א סימן קנ״ג ס״ק כ״ג]:
רשימת מהדורות
© כל הזכויות שמורות. העתקת קטעים מן הטקסטים מותרת לשימוש אישי בלבד, ובתנאי שסך ההעתקות אינו עולה על 5% של החיבור השלם.
List of Editions
© All rights reserved. Copying of paragraphs is permitted for personal use only, and on condition that total copying does not exceed 5% of the full work.

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144