×
Mikraot Gedolot Tutorial
Loading text...
 
(א) צריכה שתטבול כל גופה בפעם אחת לפיכך צריך שלא יהא עליה שום דבר החוצץ ואפילו כל שהוא אם דרך בני אדם לפעמים להקפיד עליו חוצץ אפילו אם אינה מקפדת עליו עתה או אפילו אינה מקפדת עליו לעולם כיון שדרך רוב בני האדם להקפיד בכך חוצץ ואם הוא חופה רוב הגוף אפילו אין דרך בני אדם להקפיד בכך חוצץ.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובה
רמב״ם איסורי ביאה י״א:ט״ז, רמב״ם מקואות א׳:י״ב, רמב״ם מקואות ד׳:א׳
רמב״ם מקואות א׳:י׳
רמב״ם מקואות א׳:א׳, רמב״ם מקואות א׳:ח׳
(א) צריכה שתטבול כל גופה בפעם אחת. כ״כ הרמב״ם בפי״א דהל׳ מקואות וז״ל כל הטובל צריך שיטבול כל גופו כשהוא ערום בבת אחת ואם היה בעל שער יטביל כל שער ראשו והרי הוא כגופו ד״ת ע״כ.
וכתבו הראב״ד בספר בעלי הנפש והרשב״א בת״ה והרא״ש בפרק תינוקת והמרדכי בשבועות וסמ״ג דבספרא יליף הכי מדכתיב כי אם רחץ בשרו במים ובא השמש וטהר מה ביאת שמשו כולו כא׳ אף ביאתו במים כולו כאחת:
(ב) ומה שכתב לפיכך צריך שלא יהא עליה שום דבר חוצץ כלומר שאילו לא היתה צריכה לטבול כל גופה בפעם אחת אע״פ שהיה עליה דבר חוצץ בשעה שטבלה לא היתה נפסלת אותה טבילה לגמרי שאחר טבילת גופה היתה מעברת אותו דבר החוצץ מעל האבר שהוא בו וטובלת אותו אבר אבל השתא דצריכה שתטבול כל גופה בפ״א צריך שלא יהא עליה שום דבר החוצץ שאל״כ לא עלתה לה טבילה כלל דאין לה תקנה עד שאחר שתסיר דבר החוצץ מעליה תחזור ותטבול כל גופה בפעם אחת:
(ג) ומה שכתב ואפי׳ כל שהוא אם דרך בני אדם לפעמים להקפיד עליו חוצץ וכו׳ בפרק תינוקת (נדה סז.) ובריש עירובין (ד:) ובריש סוכה (ו.) אמר רבי יצחק דבר תורה רובו המקפיד עליו חוצץ רובו ואינו מקפיד עליו אינו חוצץ וגזרו על רובו שאינו מקפיד משום רובו המקפיד וגזרו על מיעוטו המקפיד משום רובו המקפיד וליגזור נמי על מיעוטו שאינו מקפיד משום מיעוטו המקפיד היא גופה גזירה ואנן ניקום ונגזור גזירה לגזירה ואע״ג דפירש״י רובו רוב שערו קשור אחד אחד ונראה מדבריו דבשערו דוקא הוא דמפלגינן בהכי אבל בבשרו אפי׳ מיעוט שאינו מקפיד חוצץ כבר כתבו התוספות שר״ת הקשה ע״ז מכמה דוכתי ומשמע בהו דרבי יצחק בבשרו נמי איתמר וכ״כ הרא״ש בפרק כל הבשר אע״פ שפי׳ רש״י דוקא בשער ולא בבשר א״א לומר כן כמו שהוכיח ר״ת וכן דעת הרמב״ם בפ״א מהל׳ מקואות וכן נראה שהוא דעת הרשב״א ודין חציצת שערו עד כמה פוסלת יתבאר לקמן אצל מה שכתב רבינו רוב השער שנקשר נימא נימא לבדה חוצץ:
(ד) ומה שכתב דאפי׳ אינה מקפדת עליו עתה בשעת טבילה כיון שדרך ב״א לפעמים להקפיד עליו חוצץ כ״כ הרא״ש בפרק תינוקת בשם הראב״ד וכ״כ הר״ן בפ״ב דשבועות בשמו:
(ה) ומה שכתב או אפילו אינה מקפדת עליו לעולם כיון שדרך ב״א להקפיד בכך חוצץ כלומר דבטלה דעתה אצל כל אדם דאל״כ נתת דבריך לשיעורין וכן פסק הרשב״א בת״ה שכל שרובן מקפידות חוצץ אפי׳ במי שאינה מקפדת ע״כ וכ״פ רבי׳ ירוחם ובסמוך אכתוב מה שיש לספק בסברת הרמב״ם בזה. והיכא דרובן אינן מקפידות וזו מקפדת מספקא לי ונראה דהוא פלוגתא דהרמב״ם והרשב״א שהרמב״ם כתב בפ״ב מהל׳ מקואות שערה א׳ שנקשרה חוצצת והוא שיהא מקפיד עליה ע״כ והדבר ידוע שאין דרך העולם להקפיד בקשירת שער אחת ואפ״ה כתב דאם זו מקפדת חוצץ וכ״נ שהוא דעת רבינו שכתב גבי צואה ובצק שתחת הציפורן ומיהו אין דרך בני אדם להקפיד בכך הילכך מי שאינו מקפיד אינו חוצץ עכ״ל משמע מדבריו בהדיא שמי שמקפיד עליו חוצץ ואע״פ שדרך ב״א שלא להקפיד בכך אבל מדברי הרשב״א אינו נראה כן שכתב בת״ה היו שערות ראשה קשורות זו בזו אם הן קשורות אחת אל אחת ויש בה הרבה קשורים כן עד שדרך האשה להקפיד בכך הרי אלו חוצצין ע״כ. הרי שתלה הדבר בדרך האשה להקפיד ולא תלה הדבר בקפידתה של זו ובדברי הרמב״ם שכתבתי יש לדון דמשמע דלא תלה הדבר אלא בקפידתה של זו אבל אם אינה מקפדת אע״פ שדרך שאר נשים להקפיד לא חייץ דבתר דידה אזלינן בין להקל בין להחמיר ושלא כדברי הרשב״א ורבי׳ ירוחם שכתבתי בסמוך וצ״ע:
(א) האם דוקא בשער אמרינן דמיעוט שאינו מקפיד אינו חוצץ אבל בגוף חוצץ. הב״י בסעיף א ד״ה ומ״ש ואפילו, הביא בזה מחלוקת, והביא דדעת רש״י דזה רק בשער, ויש להעיר דכ״כ שבולי הלקט בשבולת קלד, בדעת רש״י, וכן מבואר מלשון הרי״ד בפסקיו בסוכה ו: ד״ה פיס׳ ושאינה, ומאידך סמ״ג בעשה רמח, כתב דהוא אף בגוף, והביא דכ״כ ר״ח, ודברי ר״ח הם בסוכה בריש ו:, וכן הביא להלכה ראבי״ה בסי׳ קפו, מרשב״ם, וכ״כ הריטב״א בסוכה ו: ד״ה והא דאמרינן דבר.
דבר שאין מקפידים בו בכל שעה אבל מקפידים בו לפעמים הוי קפידא. כ״כ הטוש״ע והב״י בסעיף א ד״ה ומ״ש דאפילו אינה, ויש להעיר דכ״כ המאירי בנדה סו: ד״ה זה שביארנו, ומבואר מדבריו דאף אם אין מקפידים בכל השבוע ומקפידים רק בערבי שבתות הוי קפידא.
האם הולכים אחר הקפדת הטובל או אחר הקפדת העולם. הטוש״ע והב״י בסעיף א בד״ה ומ״ש או אפילו, כתבו דאף אם היא אינה מקפדת מ״מ אם דרך העולם להקפיד על זה הוי קפידא דבטלה דעתה אצל כל אדם, והב״י דן אם הוא הדין דאמרינן להיפך דאם אין דרך העולם להקפיד והיא מקפדת דבטלה דעתה ולא הויא הקפדה, ותלה דבר זה במחלוקת שאינה מפורשת בהדיא אלא הוכיח כן מדברי הראשונים, והדרכ״מ הביא דהמרדכי ס״ל דחוצץ, והב״י דייק מלשון הרשב״א דבטלה דעתה אם אין הדרך להקפיד בזה, ויש להעיר דכ״כ להדיא הרשב״א בתורת הבית הארוך ז,ז, לב:, דאם אין דרך אנשים להקפיד אע״ג דאותו איש מקפיד בטלה דעתו, ע״כ, וכן היראים בסוף סי׳ כו, כתב להדיא דאמרינן בטלה דעתה אצל כל אדם בין כשמקפדת במה שאין דרך להקפיד ובין כשאינה מקפדת במה שדרך להקפיד, וכ״כ המאירי בנדה סו: ד״ה זה שביארנו, שלא אזלינן כלל בתר אותו אדם אלא על דרך שאר בני אדם. הרשב״א שם כתב דאם דרך הנשים לא להקפיד ודרך האנשים להקפיד או להיפך, אזלינן באיש אחר האנשים ובאשה אחר הנשים, ושם ז,ז, לג:, כתב דאזלינן בכל אדם כפי בני אומנותו וכפי האנשים הדומים לו כגון נשואים או פנויים ואזלינן לפי הקפדתם, ע״כ, וכל זה כתב נמי המאירי שם.
מה נחשב אינו מקפיד. הרמב״ם במס׳ מקוואות ט,ג, כתב דאינו מקפיד היינו דאין חושש לאותו דבר ואינו שם על לב אם ישאר על גופו או לא ישאר. סמ״ג בלא תעשה קיא, כתב דאם יש לו גלד על המכה והוא יצטער אם יסירנו חשיב אינו מקפיד ואינו חוצץ, ע״כ, וכעין זה הביא הב״י בסעיף ט-מז, ומבואר דאע״פ דאחר זמן כשתתרפא המכה יקפיד מ״מ כיון דכעת אינו מקפיד אינו חוצץ. רש״י בסוכה ו: ד״ה אין מקפיד, והיראים בסי׳ כו אות רט, כתבו דהטעם דאינו מקפיד אינו חוצץ כיון דבטיל לגביה והוי כגופו, אמנם ראב״ן בסי׳ תרו, כתב דהא דמקפיד חוצץ היינו מחמת דכיון דמקפיד הוא עתיד להסירו ונמצא דהוא עתיד להתגלות וכיון דראוי להתגלות צריך שיבואו בו המים אבל כשאינו מקפיד אינו עתיד להתגלות, ע״כ, ונראה דאין כוונת ראב״ן דתלי ממש אם עתיד להתגלות או לא, דהא יש דברים שאינו מקפיד עליהם ועתידים להינטל ולהתגלות ויש דברים שמקפיד עליהם ואין ידוע אם ינטלו או לא, ונראה דראב״ן רק נתן טעם להלכה למשה מסיני אבל אין טעם זה מגדיר מהי חציצה אלא הגדר תלי בהקפדה וטעם זה הוא רק השורש של הגדר.
הא דשער אחד קשור חוצץ היינו כשיש בהן הקפדה כגון שהיו הרבה קשורות כל שערה בעצמה. כן הביא הב״י בסעיף ד-ה, מהרא״ש, ויש להעיר דכ״כ הרשב״א בתורת הבית הארוך ז,ז, לב:, וכ״כ הריטב״א בסוכה ו. ד״ה הא דאמרינן נימא, וכ״כ הרי״ד בפסקיו בסוכה ו: ד״ה פיס׳ ושאינה, וכעין זה כתב ראב״ן בסי׳ תרו, דהא דאמרינן שער חוצץ איירי כשמקפיד, וכן רבי אברהם מן ההר בסוכה ו. ד״ה נימא, ושם ו: ד״ה רובו, כתב דאיירי שמקפיד או שיש רוב.
הטעם ששער בשער חוצץ ולא אמרינן מין במינו אינו חוצץ. בטוש״ע בסעיף ה, מבואר דיש חציצה בשערות, ואפילו שערה שמחוברת אם היא קשורה בעצמה חוצצת, כדמוכח מהב״י ד-ה, וזה על פי הגמ׳ בנדה סז., וקשה דמאי שנא מבכל דוכתא דאמרינן מין במינו אינו חוצץ, כגון בסוכה לז:, גבי עלי ההדס שנשרו ונמצאים בין הד׳ מינים ליד, דאמרינן שאינו חוצץ, וכן בבכורות ט:, גבי ילדה ב׳ זכרים דאמרינן דאין האחד חוצץ בין השני לרחם דהוי מינו, וכן בזבחים קי., גבי בשר שאינו ראוי להקרבה דאינו חוצץ בין האימורין למזבח כיון דהוי מין במינו, ובשלמא אי הוה איירי בשערה תלושה, היה אפשר לומר דכיון דאין על השערה התלושה שם אדם לא הוי מין במינו, דהוי אדם ושערה והם ב׳ מינים, מה שאין כן עלה ההדס דהוא כעין הדס קטן, וכן בבשר ואימורים וכן בב׳ ולדות דהוו שפיר מין אחד, אבל גבי שערה מחוברת קשורה אכתי קשיא, דהא החציצה היא בין החלק הפנימי של השערה לחלקה החיצוני, ואי חשיב חלקה הפנימי כאדם א״כ אף החלק החיצוני חשיב כאדם, ואי חשיב החיצון כשערה א״כ גם הפנימי חשיב כשערה, והוי שפיר מין במינו, ומיהו כתבו תוס׳ בסוכה לז. ד״ה כי היכי, שדבר דהוא לאו כי אורחיה חוצץ ואין לדמות כל הדברים, ע״כ, וא״כ צ״ל דהכא נמי אינו כי אורחיה, ולפי זה שער מחובר שיהיה קשור בכי אורחיה כגון אם יהיו נוהגים כך בעולם באותו הזמן, לא הוי חציצה. וכדברי התוס׳ הנ״ל כן צריך לומר גם בסוגיא דחולין קמ:, גבי שילוח הקן דבעינן שתהא האם רובצת על הבנים, ומספקא אי נוצה תלושה הוי חציצה וכן אם יש ב׳ סדרי ביצים זה על זה ורוצה ליקח את התחתונות, אי העליונות חוצצות, וסלקן בתיקו, ולכאורה הוי מין במינו ואינו חוצץ, אלא ודאי כדברי התוס׳ דכל מקום לגופו.
האם הלכה כרבי יוחנן שאמר גבי שערות קשורות, אנו אין לנו אלא אחת אבל שתים לא הוי חציצה או שתים הוי ספק. הב״י בסעיף ד-ה, הביא מחלוקת אם הלכה כוותיה דאינו חוצץ או כרבה דהוא ספק, ויש להעיר דהיראים בסוף סי׳ כו, כתב דהלכה כרבה דהוא ספק, וכן המנהיג בדין חציצה סי׳ קכב, הביא להלכה דהוא ספק, וראב״ן בסוף סי׳ תרו, כתב דהוא ספיקא דרבנן ולקולא, וראבי״ה בסי׳ קפו, הביא להלכה מרשב״ם, דלא הוי חציצה.
השיער עצמו שבמקום הערוה אינו חוצץ. הר״ן בנדה יד ד״ה קילקי הלב, כתב שאין השער חציצה בבית הסתרים אלא הלכלוך, ע״כ, והכי נמי פשטא דמתני׳, וכן הביא הר״ן מדברי הר״ש גבי בית הסתרים בנשואה חוצץ, (ועי׳ ר״ש מקוואות ט,ב), וכן מבואר מדברי הרשב״א בתורת הבית הארוך ז,ז, לג.. סמ״ג בעשה רמח, פירש דהא דאמרינן בית הסתרים שבאשה נשואה חוצץ היינו מפני הזיעה וחוצץ עד שתדיחנו.
מה פירוש היו עיניה פורחות. הטור והב״י בסעיף ח בד״ה כחול, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ שכו, פירש דפותחת וסוגרת תמיד עיניה.
האם גליד שעל המכה לאחר שעברו עליו ג׳ ימים חוצץ. הטור והב״י בסעיף ז-ח-ט, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהמנהיג בדין חפיפה סי׳ קכב, וראב״ן בסי׳ שכו, הביאו להלכה דריבדא דכוסילתא לאחר ג׳ ימים חוצץ, ומבואר דס״ל דגליד לאחר ג׳ ימים חוצץ, וכן נראה מדברי רשב״ם שהביא ראבי״ה להלכה בסי׳ קפה, דרשב״ם לא גריס ולית הלכתא ככל הני שמעתתא, והביא דכן רבי יצחק ב״ר מנחם הגדול לא גריס לזה, וכן סמ״ג בלא תעשה קיא, הביא להלכה מתשובת ר״י דחוצץ, והביא עוד משמו דאף מה שיצטער אם יורידנו דחשיב בכהאי גוונא אינו מקפיד מ״מ נוהגים להסיר הכל או להמתין עד שתוכל להסיר בקל, ע״כ. הב״י הביא בשם ר״ת דבה״ג גריס דלית הלכתא ככל הני שמעתתא, ע״כ, ויש להעיר דבהלכות גדולות שלפנינו בהל׳ נדה בעמוד תמב, הביא להלכה את כל הלכות אלו ולא העיר שאינם להלכה.
האם לפלוף יבש שבעין וכחול שעל גבי העין חוצצים. הטור והב״י בסעיף ז-ח-ט, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ שכו, הביא להלכה דחוצצים, וכן נראה מדברי רשב״ם שהביא ראבי״ה להלכה בסי׳ קפה, דרשב״ם לא גריס ולית הלכתא ככל הני שמעתתא, והביא דכן רבי יצחק ב״ר מנחם הגדול לא גריס לזה.
פתחה עיניה ביותר או עצמה עיניה ביותר האם עלתה לה טבילה. הטור והב״י בסעיף ז-ח-ט, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ שכו, הביא להלכה דלא עלתה לה טבילה, וכתב הטעם דאם עצמה חוצץ בעין למטה ואם פתחה חוצץ למעלה, וכן נראה מדברי רשב״ם שהביא ראבי״ה להלכה בסי׳ קפה, דרשב״ם לא גריס ולית הלכתא ככל הני שמעתתא, והביא דכן רבי יצחק ב״ר מנחם הגדול לא גריס לזה.
נהגו הנשים שלא לסוך שמן סמוך לטבילה. כ״כ בה״ג בהל׳ נדה בעמוד תלט.
מלמולים שבידים מחמת זיעה האם חוצצים. הטוש״ע בסעיף יב, כתבו דלכלוכים שמחמת זיעה אינם חוצצים, ובסעיף יג, כתב הטור דהא דאמרינן שמלמולין חוצצים היינו כשאדם לש עיסה או מגבל טיט ומשפשף ידיו זו בזו נופל מהן כמו חוטין והם חוצצים, ע״כ, ויש להעיר דהרשב״א בתורת הבית הארוך ז,ז, לג., כתב כדברי הטור גבי המלמולים, והוסיף דאף אדם שידיו מלוכלכים מחמת זיעה ומשפשפם ויוצא מהם כמין גרגרי שעורים חוצצים, וכתב דכן פירשו הערוך והר״ש והראב״ד, ע״כ, וכן הוא בדברי הר״ש במקוואות ט,ב ד״ה והמלמולים, בשם הערוך, אמנם רב האי גאון והרא״ש בפירושם במקוואות שם, כתבו רק כדברי הטור ולא הזכירו זיעה.
טיט הבורות והיוצרים ושל דרכין חוצצים ושאר טיט אינו חוצץ, האם שאר טיט חוצץ כשהוא לח. הב״י בסעיף יד ד״ה טיט, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרשב״א בתורת הבית הארוך ז.ז, לג., כתב דחוצץ.
גרסינן הדיו החלב והדבש ולא גרסי׳ יין במקום דיו. כן הביא הב״י בסעיף טו ד״ה הדיו, ויש להעיר דכן גריס הרשב״א בתורת הבית הארוך ז,ז, לג.
שרף שאר האילנות שלא הוזכרו שמותיהם בתוספתא האם חוצצים. הטור והב״י בסעיף טו ד״ה ומ״ש רבינו, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרשב״א בתורת הבית הארוך ז,ז, לג., כתב דאפילו לחים חוצצים.
צואה שתחת הציפורן שלא כנגד הבשר האם חוצצת. הב״י בסעיף יח, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דראבי״ה בסי׳ קפה ד״ה ואני, כתב דחוצץ, ומאידך המנהיג בדין חפיפה סי׳ קכב, ובהל׳ סעודה סי׳ א, כתב דצואה שתחת הציפורן אינה חוצצת כיון דאינה מהודקת, וכן הביא מר״ת, ולפי טעם זה מבואר דהוא אף שלא כנגד הבשר. ראב״ן בסי׳ שכו, כתב דטיט שתחת הציפורן ובין אצבעות הרגלים צריך לחטטו.
האם חציצה ברוב שער דינה כרוב גופו ואם מקפיד עליה חוצצת מדאורייתא. הב״י בסעיף ה אחרי סעיף כא, הביא בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ שכו, ובסי׳ תרו, כתב דרוב שער אף באינו מקפיד חוצץ, ע״כ, וכן מבואר מלשון הריטב״א בסוכה ו: ד״ה והא דאמרינן דבר, וכן מבואר מדברי הרי״ד בפסקיו בסוכה ו: ד״ה פיס׳ ושאינה, וכן מבואר מדברי רבי אברהם מן ההר בסוכה ו: ד״ה רובו. יש להביא ראיה לסוברים שרוב שער חשיב רוב, דהא בב״ק פב., אמרינן דעזרא תיקן חפיפה לנדה, וכתבו תוס׳ דחפיפה שייכת רק בשער, והטור והב״י בריש סי׳ קצט, הביאו בזה מחלוקת, והסיקו דהעיקר כתוס׳, והב״י כתב שכן נראה מדברי הרמב״ם, ע״כ, ושם בגמ׳ פרכינן על תקנת עזרא לחפוף השער, הא דאורייתא היא, והשתא קשה מאי דאורייתא הא אף אי מקפיד, ודאי דלא הוי רוב הגוף, אלא ודאי משמע דאף רוב שער חשיב רוב, וזה שייך שיהיה רוב השער מטונף בזיעה וכדומה, ומשמע קצת גם דלא בעינן רוב השער בכל אורך השער אלא שברוב השערות יהיה לכלוך על מקצתם, אולם דבר זה אינו מוכרח, ומ״מ לרמב״ם דס״ל דחפיפה היא בשער ולא בגוף כמו שהביא הב״י הנזכר וגם ס״ל דרוב שער לא חשיב רוב כדכתב הב״י, א״כ קשה מאי קושיית הגמ׳ וכדהקשיתי, וצ״ע.
נהגו הנשים לקצוץ הציפורניים כדי שלא יהא תחת הציפורניים חציצה. כן הביאו הטוש״ע בסעיף יח, ויש להעיר דכ״כ החינוך במצוה קעה, וכן ראבי״ה בסי׳ קפה ד״ה ואני, כתב דצואה שבציפורן שמחוץ לבשר חוצצת ומשום דאתי למיטעי ראוי להחמיר בכולם לגלחם.
האם ציפורן המחוברת לגוף ודרך האדם לקוצצה חוצצת. הב״י והשו״ע בסעיף כ, הביא דאינו חוצץ, והב״ח והט״ז בסעיף כ, הזכירו בדבריהם שיטה הסוברת שכיון שהציפורן עומדת להיקצץ הויא כחתוכה וחוצצת, וכן הביא הש״ך מראב״ן, והב״ח כתב להביא ראיה שאינו חוצץ ממתניתין דמקוואות י,ה, דתנן גבי ידות הכלים שעתיד לקוצצן שמטביל עד אותו מקום שעתיד להיקצץ ודיו, ומוכח שאין כאן חציצה, ע״כ, ויש להעיר דאדרבה משם ראיה איפכא דהא הראשונים באמת הקשו למה אין בידות הכלים חציצה, והביאם הב״י בסוף סי׳ רב, והם התוס׳ בחולין עג., שתירצו דאיירי בשלשלאות דלא שייך חציצה, והרא״ש בסוף נדה, בסוף סי׳ ל, והר״ש במקואות שם, דכתבו דלא קפדינן אבית הסתרים דכלים, ע״כ, אבל גבי אדם ודאי קפדינן, ומכל זה מוכח איפכא דודאי הוי חציצה. האחרונים הנ״ל הקשו לפי השיטה הסוברת דהוי חציצה, דמדברי הפוסקים משמע שלקצוץ הציפורניים הוי רק מנהג, וקשה דמאי שנא מידות הכלים, ע״כ, והיה אפשר לומר דיש חילוק בין ידות הכלים לציפורניים, דכיון דגדלו הציפורניים מהגוף ושמשו בגוף במשך זמן ולא עמדו להיקצץ עד שיצאו מהאצבעות, חשיבי כחלק מהגוף, אבל זה אינו דהא בחולין עג., מדמינן ידות הכלים לעובר במעי אמו שגדל בגוף אמו, ואמרינן דתלי הא בהא, אי לאו משום דעובר שאני דחיבורי אוכלין כמאן דמיפרתי דמו, ואמנם היה אפשר לחלק דציפורניים משמשות את הגוף מה שאין כן עובר, אלא שאחרי שמוכח מדברי הגמרא שאין לחלק בזה חילוקים מהא דמדמינן עובר לידות אע״ג דלא דמי לה כמו שכתבתי, על כן כבר אינו נראה לחלק בזה בחילוק קטן, וצ״ע, ומ״מ זה ודאי דאם גודל ציפורניה אינו גדול, ושאר אינשי בכהאי גוונא עדיין לא קוצצים מלבד נשים הטובלות, א״כ ודאי בזה נראה לומר דכיון דבדרך העולם אינו עומד להיקצץ עדיין, לא נימא ביה כל העומד ליחתך רק מחמת דדרך הטובלות לקצוץ, ואף לא דמי לידות הכלים.
בשר בין השיניים האם הוי חציצה או אין דרך בני אדם להקפיד עליו. מדברי הב״י והשו״ע בסעיף כד, ובסעיף כה-כו, מבואר דהוי חציצה, ויש להעיר דמאידך המאירי בנדה סו: ד״ה זה שביארנו, כתב דלא הוי חציצה כי אין מקפידים בו, ורק אם יש עצם בין השיניים מקפידים בו.
האם בית הסתרים צריך שלא יהיה בו דבר החוצץ. הטוש״ע והב״י בסעיף כד, ובסעיף כה-כו, ובסעיף כז, הביאו מהגמרא דאם יש בו דבר החוצץ לא עלתה טבילה, ויש להעיר דכ״כ המאירי בנדה סו: ד״ה זה שביארנו, וכן כן הביא להלכה ראבי״ה בסי׳ קפה, מרשב״ם, דצריכה אשה לחטט שיניה מעצם ובשר, וכן הנהיגה מרת בלט אחות רבי יצחק ב״ר מנחם הגדול בשם אחיה, ע״כ, אמנם ראבי״ה בסי׳ קנא אות מו, הביא דתניא בתוספתא דמקוואות ח,ד, נכנסו צרורות וקיסמין בסדקי רגליו מלמטה ר׳ עקיבא אומר אינו חוצץ מפני שהיא בית הסתרים, איספלנית מלוגמא ורטיה שעל בית הסתרים רבי אומר חוצץ ורבי יוסי בר׳ יהודה אומר אינו חוצץ, ע״כ, ומבואר מזה דאין דין בית הסתרים כדין שאר הגוף לגבי חציצה, וכדי ליישב דבר זה עם הא דאמרינן בגמרא דלא עלתה לה טבילה בנמצא עצם בשיניה כיון דבעינן ראוי לביאת מים, אפשר דאין חוצץ בבית הסתרים אלא דבר שמקפידים בו הרבה, מה שאין כן בשאר הגוף דאף בקפידא פחותה הוי חציצה, וצ״ע.
האוחז באדם וכלים ומטבילם וריפה ידיו כדי שיבואו בהם המים האם עלתה להם טבילה. הב״י בסעיף כח, הביא בזה מחלוקת, ודן בכוונת הרשב״א וכתב לבסוף וצ״ע בתורת הבית הארוך, ע״כ, ונראה דהיינו מחמת דלא היה לב״י את הדף האחרון של תורת הבית הארוך, כי הדברים מבוארים יפה שם, דהרשב״א בתורת הבית הארוך ז,ז, לב:-לג., כתב דרבי שמעון ורבנן פליגי גבי הדיח ידיו במים אבל באוחז ומרפה ידיו לא נחלקו וכו״ע מודו דמהני, ומאידך הביא דהרמב״ן ס״ל דפליגי באוחז ומרפה והלכה כרבנן דס״ל דלא מהני, ע״כ, וכ״כ הרא״ה בבדק הבית שם, דלא מהני.
אם אין טיט על הקרקע אין האשה צריכה להרים רגליה מן הקרקע בשעת הטבילה ולשוט באמצע המים. כן הביאו הטוש״ע והב״י בסעיף ל, ויש להעיר דכ״כ הריטב״א בנדה סז. ד״ה ומפצי, וכן הביא להלכה ראבי״ה בסי׳ קפז, מרשב״ם, דהאידנא טובלים בנהר בלא מפץ מתחת הרגלים דכיון דנהרות שלנו רדיפי מיא על החול ואין שם טיט אין חשש.
האם מותר שאשה תעמוד בטבילתה על גבי דבר המקבל טומאה בגוונא שהוא רחב ואינה פוחדת ליפול. הטור והב״י בסעיף לא, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ שכז, כתב דמותר.
מה הטעם דאשה לא תטבול בנמל. הטור והב״י בסעיפים לג-לד, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהיראים בסי׳ כו אות קפ, כתב דהוא משום דמתביישת מהרואים, וכ״כ סמ״ג בלא תעשה קיא, ומאידך ראב״ן בסי׳ שכו, כתב דהוא משום חציצה של טיט שבין הרגלים.
אם עשתה כמין גדר סביבה האם יכולה לטבול בנמל. כן הביאו הטור בסעיף לג-לד, והב״י בסעיף לד בד״ה ומ״ש ואם עשתה, הביא דדבר זה הוא למפרשים להא דאבוה דשמואל דעביד מפצי ביומי תשרי היינו מחיצה לצניעות, ע״כ, ויש להעיר דכן פירש הערוך בערך כף (השני), וכ״כ סמ״ג בלא תעשה קיא, ומאידך רש״י בנדה סז. ד״ה ומפצי, פירש דהמחצלות היו מונחות על הארץ כדי שלא יחצוץ הטיט, וכן מבואר מדברי רשב״ם שהביא ראבי״ה להלכה בסי׳ קפז.
אשה שטבלה כדרך שאמרו חז״ל לטבול דהיינו ששוחה מעט כדרך שהיא עורכת ומניקה את בנה וכו׳, טבילתה מהניא אף אם יש לה קמטים שאין המים נכנסים בהם. כ״כ המאירי ביומא עח. ד״ה כבר.
מקוה שיש בו מ׳ סאה והמים נמוכים האם יכולה אשה לשכב ולטבול. הב״י בסעיף לו-לז, הביא דמותר, ויש להעיר דבתשובות הגאונים שערי תשובה סי׳ קעא, וכן בסי׳ קסז, מבואר דשפיר דמי, וכן מבואר מדברי ראב״ן בסי׳ שכח, וכ״כ הרי״ד בפסקיו ביומא עח. ד״ה והיה, ומאידך הרא״ה בבדק הבית ז,ז, ל., כתב דאין מקוה זה ראוי לטבילה.
קרצה שפתותיה לא עלתה לה טבילה. הטוש״ע בסעיף לח, הביאו דין זה, ויש להעיר דכתב הר״ש בסוף מקוואות, דה״מ שהתכסה החלק החיצון של השפתיים אבל החלק הפנימי לא בעי בכה״ג ביאת מים מפני שאינה מקפדת בו אם יהי בו חציצה, ע״כ, (אמנם הר״ש בפ״ח שם לא פי׳ כך), וכוונתו דלא קפדה אחציצה דשפתיים אבל אם יש עצם בשינה חוצץ, דקפדה על זה.
עצמה עיניה ביותר או פתחה עיניה ביותר האם עלתה לה טבילה. הטור והב״י בסעיף לה-לט, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהרמב״ן בנדה סז. ד״ה והראב״ד, כתב דאינו חוצץ, וכ״כ הרא״ה בבדק הבית ז,ז, לב., דאין לחוש בזה ועלתה לה טבילה.
האם צריך שתעמוד אשה על גבה ותראה הטבילה. הטור והב״י בסעיף מ, הביאו מכמה ראשונים שצריך שתעמוד אשה על גבה בשעת הטבילה, ויש להעיר דהמאירי בנדה סז: ד״ה גדולי, הביא להלכה את דברי הראב״ד דצריך שתעמוד אשה על גבה כדי שתראה שלא צפה שערה על גבי המים אבל אם כרכה שערותיה מהני אף בינה לבין עצמה, ע״כ, אמנם הר״ן בקידושין עא ד״ה מי יימר, כתב דסתם טבילה של נדה ובעל קרי אינה בפני ג׳ אלא בינן לבין עצמן, ע״כ, ומוכח מלשונו דס״ל דלא בעינן אשה עומדת על גבה, ודלא ככל הנך ראשונים, דדוחק לומר דהאי בינן לבין עצמן היינו בלא ג׳ אבל לעולם בעינן אשה עומדת על גבה, דא״כ למה ליה לר״ן להוסיף את תיבות בינן לבין עצמן ללא צורך ולדחוק לשונו, הוי ליה למימר דסתם טבילה אינה בפני ג׳ ולישתוק, אלא ודאי כדאמרן.
אשה הצריכה להטיל מי רגלים האם יכולה לטבול. הרמ״א בסעיף מג, כתב דיש אומרים דהאשה צריכה להטיל מי רגלים קודם טבילה אם היא צריכה לכך, וכתב הש״ך דאינו מעכב בדיעבד, ע״כ, ויש להעיר דראב״ן בסי׳ שכו, כתב דאם מרגישה שצריכה להטיל מי רגלים חייבת להטיל ואחר כך לטבול ואם טבלה כך הויא ספק בנדה מג., אם הוי חציצה ואזלינן לחומרא, ע״כ, וכן מבואר מדברי ראבי״ה בסוף סי׳ קפה, אמנם בגמרא שם איירי בזבה לענין טהרות דכשמטילה לאחר טבילה הוי כמעיינות הזבה ונטמאת בהם וכדפירש רש״י שם, ואינו ענין לחציצה, וכן נראה דעת כל הפוסקים שהשמיטו דין זה.
טבלה בבגדיה עלתה לה טבילה. כן הביא הב״י והשו״ע בסעיף מו, ויש להעיר דהחינוך במצוה קעה, כתב דבדיעבד עלתה לה טבילה אם אין בגדיה מהודקים יותר מדי, וכן ראב״ן בסי׳ שכז, כתב דבבגדים רחבים עלתה לה טבילה בדיעבד וכן אם יש שעת הדחק כגון מקום שיש בני אדם טובלת בבגדיה.
בגד שצמוד לגוף חזק, כמו שמצמידים חוטים שקושרים בהם את השער האם חוצץ או לא. עי׳ ר״ן שבת עד ד״ה כל שהוא, ועי׳ בהמשך שם סוף ד״ה הא נמי.
נדה שטבלה בלא כוונה כגון שנפלה למים האם עלתה לה טבילה. הב״י והרמ״א בסעיף מח, הביאו בזה מחלוקת, ויש להעיר דהמנהיג בדין חפיפה סי׳ קכב, הביא בזה מחלוקת וכתב דרש״י פסק כרבי יוחנן דלא עלתה לה טבילה, ומאידך ראב״ן בסי׳ ריח, כתב דעלתה לה טבילה.
(א) ולקמן בסימן זה כתבתי דברי המרדכי שכתב בהדיא שחוצץ:
(ב) וכתב בהגש״ד אף דברים שאינם חוצצין לא תטבול בהן לכתחילה גזירה אטו דברים שחוצצין:
(מז) עיין לקמן סימן ר״א אם אשה מותרת ליכנס למרחץ או לרחוץ בחמין אחר טבילה:
(א) צריכה שתטבול כל גופה בפ״א בספרי (וכן איתא בתוס׳ בפרק אין דורשין עכ״ה) אמרינן ורחץ בשרו במים ובא השמש וטהר מה ביאת שמשו כולו כאחת אף רחיצתו כולו כאחת:
(ב) לפיכך צריך שלא יהא עליה שום דבר החוצץ דאם יהיה עליה שום דבר לא יהיה לה תקנה להסירו אחר שטבלה לגופה ולטבול אותו מקום פ״א דהא צריכה לטבול כל גופה בפ״א ב״י:
(ג) כיון שדרך רוב ב״א להקפיד בכך דבטלה דעתה אצל כל אדם דא״כ נתת דבריך לשיעורין:
(א) צריכה שתטבול כל גופה בפעם אחת וכו׳. בת״כ פ׳ אמור פרק ד׳ יליף לה מדכתיב כי אם רחץ בשרו במים ובא השמש וטהר יכול יהא מרחיץ אבר אבר. (כי כן דרך הרחיצה) ת״ל ובא השמש וטהר מה ביאת שמשו כולו כאחת אף ביאת בשרו במים כולו כאחד ופי׳ סמ״ג בעשה רמ״ח דמדלא כתיב וטמא עד הערב כמו בשאר מקומות ללמד מה ביאת שמשו וכו׳. ומשם נלמוד לכל הרחיצות שבתורה שיהיו כאחד וכ״כ התוס׳ פרק אין דורשין וז״ל אין טבילה מועלת אלא במכוסה כולה כאחד עכ״ל וכ״כ הפוסקים:
(ב) ומ״ש לפיכך צריך וכו׳. כלומר השתא ניחא הא דקי״ל דאם יש עליה דבר חוצץ לא עלתה לה טבילה ואמאי לא תהא מעברת אותו דבר החוצץ מעל האבר שהוא בו וטובלת אותו אבר אבל השתא דצריכה שתטבול כל גופה בפעם אחת פי׳ ברגע אחת כמו ביאת השמש ניחא. ואפי׳ כל שהוא וכו׳ בעירובין פ״ק (דף ד׳) ובפ׳ תינוקת (נדה ס״ז) א״ר יצחק דבר תורה (כלומר הל״מ) דוקא רובו ומקפיד עליו חוצץ אלא דגזרו חכמים על מיעוטו המקפיד אטו רובו המקפיד וכן רובו שאינו מקפיד אטו רובו המקפיד אבל מיעוטו ואינו מקפיד לא גזרו דהו״ל גזירה לגזירה:
(ג) ומ״ש רבי׳ אם דרך בני אדם וכו׳ נראה דרבותא קאמר דאפי׳ היא אינה מקפדת אלא רוב בני אדם מקפידים בטלה דעתה אצל כל בני אדם ואצ״ל אם היא מקפדת ורוב ב״א אינן מקפידות דחוצץ דבדידה תליא טפי. ומ״ש לפעמים טעמו כיון דאיכא זימנא דמקפדת חוצץ לעולם אע״פ דרוב פעמים אינה מקפדת וכ״כ הרא״ש להדיא בפרק תינוקת ומביאו ב״י ותדע שהרי רובו ומקפיד עליו דחוצץ ד״ת אין חילוק בין שדרך ב״א להקפיד והיא אינה מקפדת ובין שהיא מקפדת ורוב בני אדם מקפידין בכל ענין חוצץ ד״ת דהא סתמא קאמר ד״ת רובו ומקפיד עליו חוצץ א״כ אף מה שגזרו חכמים מיעוטו ומקפיד עליו בכל ענין גזרו אטו רובו ומקפיד ואין כאן ספק כמ״ש ב״י דמספקא ליה ותו דבדברי הרמב״ם ורבינו משמע להדיא דחוצץ כמ״ש ב״י ובדברי הרשב״א נמי ליכא ספק דמ״ש שדרך האשה להקפיד בכך לרבותא נקט הכי דאפי׳ היא אינה מקפדת אלא רוב נשים מקפידות חוצץ כ״ש כשהיא מקפדת אע״פ שרוב נשים אינן מקפידין. והכי משמע להדיא לקמן בסימן זה אצל מ״ש צואה שתחת הציפורן ע״ש. גם בדברי הרמב״ם אין ספק דהכי ס״ל דכי היכי דרובו ומקפיד בכל ענין חוצץ ד״ת בין שהוא לבדו מקפיד בין שרוב בני אדם מקפידין אע״פ שהוא אינו מקפיד הכא נמי מיעוטו ומקפיד דגזרו חכמים בכל ענין גזרו משום רובו ומקפיד כדפרישית כנ״ל:
(ד) ומ״ש ואם הוא חופה רוב הגוף וכו׳ נראה שרבי׳ דקדק לבאר דלא כפי׳ רש״י שפי׳ רובו ומקפיד בשערו ומשמע אבל בבשרו אפי׳ מיעוטו שאינו מקפיד חוצץ דליתא אלא בגופו נמי אינו חוצץ באינו מקפיד אלא בחופה רוב הגוף. וכ״כ התוס׳ בעירובין בשם ר״ת והסמ״ג בעשה רמ״ח ע״ש רבינו תננאל:
רמב״ם איסורי ביאה י״א:ט״ז, רמב״ם מקואות א׳:י״ב, רמב״ם מקואות ד׳:א׳
רמב״ם מקואות א׳:י׳
רמב״ם מקואות א׳:א׳, רמב״ם מקואות א׳:ח׳
(א) בת״כ פרשת אמור פרק ד׳ יליף לה הכי מדכתיב כי אם רחץ בשרו במים ובא השמש וטהר מה ביאת שמשו כולו כאחת אף ביאתו במים כולו כאחת
(ב) מימרא דרבי יצחק וכו׳ עירובין דף ד׳ ע״ב נדה דף ס״ז ע״ב
(ג) הרא״ש שם בפסקיו בשם הראב״ד וכ״כ הרשב״א בת״ה וש״פ
(מא) רמב״ם בפ״ב מהל׳ מקואות כפי גירסתו שם בגמ׳ נדה דף ס״ז וכ״כ התוס׳ שם בשם ר״ת ריש ע״א וכ״כ הרא״ש:
(°) פירוש סמוך לטבילתה ולאו דוקא בטבילתה כדעת התוספות שם
(מב) הרמב״ם שם ודלא כהתוספתא בפ״ח דמקואות משמיה דר״ע מטעם שכתוב בב״י ובכ״מ שם ובסעיף שאחר זה
(מג) הרמב״ם שם מהתוספתא שם כר׳ דבעינן שיהיו ראוים לביאת מים וכר׳ זירא וציינתיו לעיל בסעיף כ״ד
(מד) שם מהתוספתא בפ׳ הנזכר
(פה) כל בו
(מה) תוספתא
(פז) הרמב״ם שם מהתוספתא כפי גירסתו
(פח) הר״ש בפ״י דמקואות כפי גירסתו
(מו) הרמב״ם בפ״א מהלכות מקואות וכ״כ הרא״ש ממימרא דרב ביצה די״ח ע״א
(מז) רוקח
(מח) רמב״ם שם ממימרא דנדה שנאנסה וטבלה וכרב חולין דף ל״א ע״א
(א) כל גופה בפעם אחת – דדרשינן ורחץ ובא השמש וטהר מה ביאת שמשו כולו כאחת אף רחיצתו כולו כאחת.
(ב) ואם דרך בני אדם כו׳ – נראה ביאור לשון זה דרך בני אדם להקפיד על זה אע״פ שאין רוב בני אדם מקפידין רק קצתן וזו האשה רגילה להקפיד ג״כ על זה בפעמים אחרים רק שעכשיו אינה מקפדת או אפילו אינה מקפדת בשום פעם ורוב בני אדם מקפידים על זה חוצץ אבל אם מקצת בני אדם מקפידין וזו אינה מקפדת לעולם לא הוה חציצה ועי׳ מה שכתבתי בסעיף י״ח.
(ג) כיון שדרך רוב בני אדם כו׳ – בב״י נסתפק אם שאר בני אדם אינם מקפידים וזו מקפדת וכתב בד״מ דבמרדכי כתב בהדיא שחוצץ וכן כתב מו״ח ז״ל.
(ד) ואם הוא חופה רוב הגוף כו׳ – דדבר תורה אינו חוצץ אלא ברובו ומקפיד עליו וגזרו רבנן ברובו שאין מקפיד משום רוב המקפיד וגזרו על המיעוט המקפיד גם כן משום רוב המקפיד אבל במיעוט ואינו מקפיד דתרתי לטיבותא לא גזרו כלל דהוה גזירה לגזירה. והא דכ׳ רמ״א אחר כך גזירה אטו דברים החוצצים והיינו אפילו במיעוט התם קאמר לכתחלה אבל דיעבד לא גזרינן גזירה לגזירה.
(מד) ונקבו והוציאתן – בלבוש העתיק ונקבו ויצאו וזה נכון יותר ופירושו שהשערות נקבו ויצאו דרך אותו נקב למעלה.
(מח) ויש מחמירין כו׳ – אבל אם אנסה חברתה אותה וטבלה הוה טבילה לדברי הכל כי כוונת חברתה הוי שפיר כוונה.
(א) לפעמים כו׳ – כיון דאיכא זימנא דמקפדת חוצץ לעולם אף על פי דרוב פעמים אינה מקפדת. ב״ח.
(ב) כיון שדרך כו׳ – והיכא דרוב בני אדם אין מקפידים והיא מקפדת כ׳ ב״י בשם הרמב״ם וטור דחוצץ וכ״פ הב״ח וכ״כ בד״מ ולקמן בסי׳ זה כתבתי דברי המרדכי שכתב בהדיא דחוצץ עכ״ל. ונראה דהיינו המרדכי דלקמן סי״ד בהג״ה.
(מא) לא עלתה לה טבילה כו׳ – והב״ח פסק בס״ס קצ״ט דעלתה לה טבילה:
איתא בש״ס נתנה תבשיל לבנה לא עלתה לה טבילה וכתבו הט״ו לקמן ס״ס קצ״ט.
(מב) חוצצין – דאע״ג דבית הסתרים א״צ ביאת מים ראוי לביאת מים בעינן.
(מג) י״א שהאשה כו׳ – מיהו כל זה אינו מעכב בדיעבד וכן משמע בב״ח.
(מו) בבגדיה כו׳ – נראה דוקא באותן הבגדים שהן רפויין עליה אבל לא באותן שהן מהודקים. שוב מצאתי כן ברמב״ן ס״ס שכ״ו דף ס״א ע״א וז״ל דוקא אשה בבגדיה שהם רחבות שכך היה מנהג נשים שלהן כמו שעדיין נהגו הנשי׳ של ארץ כנען אבל איש בבגדיו שהן קצרי׳ ודבוקי׳ לבשר ולא מצי מיא עייל בהו או אשה בזמן הזה בבגדים קצרים לא ע״כ.
(מז) ונדבקין בחוזק בבשר – והם בל״א פיל״ץ ליי״ז עט״ז.
(נח) צריך להסירן כו׳ – משמע כל שלא הסירן אפי׳ דיעבד חוצצין כיון שיכול להסירן.
(מח) ומצריכין כו׳ – מיהו אין לה לברך כשתחזור ותטבול. ב״ח.
(ס) ויש להחמיר כו׳ – כלומר יש להחמיר לכתחלה שתחזור ותטבול בכוונה אם אפשר וכ״כ הב״ח מיהו אם אנסה חברתה ואטבלה כוונה דחברתה כוונה מעליותא היא לכולי עלמא הכי אמרינן פ״ב דחולין סוף דף ל״א.
(סא) ואם פגעו בה דברים אלו כו׳ – כגון כלב או חמור או עם הארץ או עובד כוכבים או חזיר או סוס או מצורע וכיוצא בהן כן הוא בש״ד סי׳ כ״ג אבל ברוקח וכל בו איתא שאם פגע בה סוס תעלה ותשמש שבניה עומדין נאה בדבורן שומעים ומבינים לומדי׳ תורה ואינם משכחין וממעטי׳ בשינה ולא עוד אלא שאימתן מוטלת על הבריות כו׳:
גרסינן בפרק ערבי פסחים (דף קי״א ע״א) האי מאן דפגע באיתתא בעידנא דסלקה מטבילת מצוה אם איהו קדים ומשמש אחדה ליה לדידי׳ רוח זנונית אי איהי קדמה ומשמשה אחדה לה לדידה רוח זנונית מאי תקנתיה לימא הכי שופך בוז על נדיבים ויתעם בתוהו לא דרך ע״כ והוא בתהלים ק״ז והכי מייתי לה ברוקח אבל בעל תולדות אהרן לא ציין מקרא דשופך בוז על נדיבים אלא ומזיח אפיקים רפה באיוב י״ב פסחים קי״א ובתהלים לא ציין כלום נראה שלא היה גורס בש״ס שופך בוז על נדיבים וגו׳ ובילקוט מייתי ש״ס זה בתהלים ובאיוב הלכך נמרינהו לתרווייהו.
(א) רוב – והיכא דרוב בני אדם אין מקפידין והיא מקפדת כתב ב״י בשם הרמב״ם דחוצץ וכ״פ הב״ח וד״מ וכתב הט״ז אבל אם היא אינה מקפדת לעולם ורק מקצת בני אדם מקפידין אז לא הוי חציצה:
(מא) לא – והב״ח פסק דעלתה לה טבילה ואיתא בש״ס נתנה תבשיל לבנה לא עלתה לה טבילה וכתבו הט״ז לקמן ס״ס קצ״ט:
(מב) חוצצים – דאע״ג דבית הסתרים א״צ ביאת מים ראוי לביאת מים בעינן. ש״ך:
(מג) צריכה – כ׳ הש״ך מיהו כל זה אינו מעכב בדיעבד וכ״מ בב״ח:
(מו) בבגדיה – כ׳ הש״ך נראה דוקא באותן הבגדים שהן רפויים עליה אבל לא באותן שהן מהודקים שוב מצאתי כן בהרמב״ן כו׳ ע״ש:
(מז) להסירן – משמע כל שיכול להסירן אפילו דיעבד חוצצין. ש״ך:
(מה*) [טבילה אחרת – בלא ברכה. ב״ח וש״ך]:
(מח) להחמיר – מיהו אם אנסה חברתה ואטבלה כונה דחברתה כונה מעליותא היא לכ״ע הכי אמרי׳ בש״ס חולין דף ל״א:
(מז) אלו – כגון כלב או חמור או ע״ה או עובד כוכבים או חזיר או סוס או מצורע וכיוצא בהן כ״כ בש״ד אבל ברוקח וכל בו איתא שאם פגע בה סוס תעלה ותשמש שבניה עומדים נאה בדבורן שומעין ומבינין לומדים תורה ואינם משכחין וממעטין בשינה ולא עוד אלא שאימתן מוטלת על הבריות כו׳ עכ״ל וגרסינן בפסחים האי מאן דפגע באיתתא בעידנא דסלקה מטבילת מצוה אי איהו קדים ומשמש אחדא ליה לדידיה רוח זנונית ואי איהי קדמה ומשמשה אחדא לה לדידה רוח זנונית מאי תקנתיה לימא הכי שופך בוז על נדיבים ויתעם בתוהו לא דרך והוא בתהלים ק״ז והכי מייתי לה ברוקח אבל בתולדות אהרן לא ציין מקרא דשופך בוז על נדיבים אלא ומזיח אפיקים רפה באיוב י״ב נראה שלא היה גורס בש״ס שופך בוז וכו׳ ובילקוט מייתי ש״ס זה בתהלים ובאיוב הלכך נמרינהו לתרווייהו עכ״ל הש״ך:
(א) לפיכך כו׳ – בפרק קמא דעירובין (ד׳ ב׳) וסוכה (ו׳ א׳) חציצין כו׳ את בשרו שלא כו׳:
(ב) אם כו׳ אפי׳ כו׳ – ממ״ש בתוספתא והביאו הר״ש פ״ט דמקואות השירים כו׳ והטבעות כו׳ והקשה הראב״ד דהא מיעוטו שא״מ הוא ותי׳ כיון דמקפדת בשעת לישה וערא״ש פ״י סי׳ כ״ו וכן חוטי צמר ופשתן כתב הרא״ש שם סכ״ה דמקפדת בשעת רחיצה וכ״כ בסוף ת״ה ע״ש:
(ג) או אפי׳ כו׳ – בפ״ט דמקוואות במתני׳ ב׳ ובה״ס באשה ובמתני׳ ג׳ ובה״ס באיש רא״א אחד כו׳ מכלל דלת״ק ל״פ בין מקפיד אלא דרך רוב הנשים כו׳ דזה פלוגתייהו וכ״כ בת״ה:
(ד) ולכתחלה כו׳ – עבספ״ז דב״ק פ״ב א׳ ובתוס׳ שם ד״ה ושתהא כו׳:
(מא) המפשלת כו׳ – עתוס׳ שם ד״ה נתנה כו׳:
(מב) נכנסו כו׳ – בתוספתא פ״ח נכנסו צרורות וקסמין בסדקי רגליו מלמטה רע״א אינו חוצץ מפני שהוא כבית הסתרים ושם אספלנית מלוגמא ורטיה שעל בית הסתרים ר׳ אומר חוצץ ר״י בר׳ יהודה אומר אינו חוצץ ומשמע דר״ע אזיל בשיטת ריב״י אבל אנן קי״ל כרבי וכמ״ש בנדה ס״ו ב׳ נהי דביאת כו׳ וכמ״ש בסמ״ג:
(מג) (ליקוט) י״א כו׳ – כמ״ש מ״ג א׳ בעי רבא זבה שנעקרו כו׳. ש״ד. ובהג״ה שם כתב דאין ראיה משם דבעיא דשם הוא משום מעיינות הזבה ולטהרות ואי משום שצריכה לעצור ואין ראוי לביאת מים אין ראיה משם אלא מקמצה שפתותיה. ומ״מ משמע מדבריו שמסכים עמו לדינא וצ״ע להא מגמ׳ הנ״ל מוכח להיפך דוקא לטהרות כנ״ל (ע״כ):
(מה) (ליקוט) לא תטבול כו׳ – מתני׳ ב׳ פ״ט:
(נב) ואם טבלה יש כו׳ – כגי׳ שלנו בתוספתא רפ״ח היו רגליו מלאות אבק וירד וטבל במקוה שיש בו מ׳ סאה טהור שפשף או שנפל בחמין טמא אבל זו היא תמוה דלהיפך מיבעיא ליה וכן קאמר בסיפא קומקום שהוא מלא פחמין והטביל טמא שפשפו או שהטבילו בחמין טהור וכצ״ל ברישא וכן העתיקו הר״ש פ״י מתני׳ ד׳ וכן מדמי להו שניהם במתני׳ הנ״ל והרמב״ם לא העתיק הא דשפשף כו׳ באדם ובקומקום לא העתיקו כלל להא דתוספתא וצ״ע (ע״כ):
(מז) ואם כו׳ – כיון דרביתיה הוא ואינה מקפדת:
(מח) נדה כו׳ – חולין ל״א א׳ וכרב דרב נחמן ס״ל שם כוותיה וכן הסוגיא דפ״ב דחגיגה. רמב״ם וסמ״ג ור״ן:
(נה) כגון כו׳ – כר׳ נתן דקי״ל כוותיה כמש״ש א׳ הלכה כר״נ:
(נו) או כו׳ – זהו כ״ש דאפילו לרבנן כמש״ש (ל״א ב׳):
(נז) ויש כו׳ – הג״א שם וש״פ דרב ור״י הלכה כר״י ועוד דבשל תורה הלך אחר המחמיר:
(נח) יש שכתבו כו׳ – כמ״ש ברפ״ה דעירובין (נ״ה ב׳) ועהג״א שם ד״ה יושבי כו׳:
(נט) ויש כו׳ – כמ״ש בהגדה (הובאה ברוקח ובשערי דורא) על אמיה דר״י כ״ג:
(א) לפעמים – עי׳ בשו״ת זכרון יוסף חי״ד סי׳ יו״ד שכתב דמ״מ בעינן דוקא שמקפדת לעתים מזומנות כאותה שכתב הט״ז ס״ק כ״ג דטבעת מהודקת באצבע חוצץ משום דמסירתו בשעת לישה דהרי אם מיקלע לה עיסה ללוש כמה פעמים היום או מחר מסירתו אבל אם אינה מקפדת רק פ״א לזמן מרובה לא ומ״ש בש״ע אפילו אינה מקפדת עליו עתה כו׳ אין פירושו אלא שמקפדת עליו לבסוף לזמן רחוק אלא פירושו שאינה מקפדת עתה בשעת טבילה מ״מ מקפדת בימים שקודם ושלאחר הטבילה ע״ש ועמש״ל ס״ק י״ב בשמו:
(ב) ולכתחלה לא תטבול – עי׳ מ״ש לקמן ס״ק י״א בשם שיבת ציון:
(מה) באבק של רגליה – עי׳ בתשו׳ פני אריה סי׳ ו׳ שנשאל ע״ד האנשים אשר קווצותם תלתלים ונפזר על ראשיהם אבק לבן שקורין פוד״ר אם חוצץ בתפלין והעלה דכיון שעשוי לנוי הרי כגופו של שער ואינו חוצץ בתפלין של ראש וכתב שאין ללמוד מזה שתהא אשה מותרת לטבול עם האבק זה שעל ראשה דמיד כשיבואו השערות במים אזיל ליה הנוי ולא עדיף תו מאבק שעל רגלים ואפילו לדעת הרמב״ם דאבק של רגלים שאינו חוצץ בדיעבד מ״מ בהא הרמב״ם מודה דזה גרע יותר מאבק של רגלים ע״ש:
(מו) שטבלה בבגדיה – [עבה״ט ועמש״ל ס״ג בד״ה דמקפדת עליהם]:
(מז) אינו חוצץ – כתב בספר חמודי דניאל כ״י נראה דאותן כנים קטנים מתים הדבוקים בשער צריך להסירן דהוי חציצה:
(מח) בלא כוונה – כתב בספר חמ״ד כ״י אם היה בעלה חולה ר״ל וספרה שבעה נקיים וטבלה בכדי שתוכל ליגע בו ולא כוונה לתשמיש נראה דאותה טבילה מהני אף לתשמיש:
(כז) מותרת לבעלה – עי׳ מה שהקשה ע״ז בספר יום תרועה דף ח׳ ע״א ועי׳ בתשו׳ רדב״ז החדשות סימן ל״ד שתירץ קושייתו וע״ש עוד. ועי׳ במג״א סי׳ קנ״ח ס״ק י״ג שכתב דבזה לא שייך לברך:
(כח) ויש להחמיר – עבה״ט מ״ש מיהו אם אנסה חברתה כו׳ ובספר חמודי דניאל כ״י כתב לכאורה נראה דוקא חברתה אבל איש לא מהני ע״כ [ועי׳ בס׳ לבושי שרד סי׳ צ׳ שכתב דיש להסתפק אם נכנסה להקר ואח״כ נתכוונה ולא הגביה רגליה בשעת טבילה אי מהני שלא להצריכה טבילה אחרת ויש להקל ע״ש]:
(כט) דברים אלו – עבה״ט מ״ש או עם הארץ. ובספר חמ״ד כ״י כתב דהכא מיירי בע״ה גמור שאינו יודע לקרות ק״ש כיון שמנאוהו עם דברים טמאים ע״כ:
 
(ב) ואלו הדברים שחוצצין חוטי צמר ופשתן ורצועין שכורכין בהן השער בראש או אם הם בשאר מקום בגוף חוץ מהחוטין שסביב הצואר שאותן אינן חוצצין לפי שאינן מהודקין וקטלא שסביב הצואר חוצצת והא דחוטי צמר ופשתן חוצצין דוקא כשהן מעשה גדיל שהם מהודקין אבל אם ארוגים רפויין הם ואינם חוצצין ובלבד שלא יהו מוזהבין ולא יהו מטונפין.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהדרישהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובה
רמב״ם שבת י״ט:ו׳, רמב״ם שבת י״ט:ז׳, רמב״ם שבת י״ט:י׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ו) ואלו הדברים שחוצצין חוטי צמר ופשתן ורצועות שכורכין בהן השער בראש משנה פ״ט דמקואות אלו חוצצין באדם חוטי צמר וחוטי פשתן ורצועות שבראשי הבנות ובר״פ במה אשה (שבת נז.) תנן לא תצא אשה לא בחוטי צמר ולא בחוטי פשתן ולא ברצועה שבראשה ולא תטבול בהן עד שתרפם ופי׳ רש״י בחוטין שבקליעת שערה והתוס׳ והרא״ש הקשו על דבריו ופירשו דלא בשהם בקליעת שערה מיירי אלא בחוטין הנותנים על שערות ראשם וכתב הרא״ש וכן מוכח לישנא דמתני׳ דקתני ולא תטבול בהם עד שתרפם ובחוטין של שערותיה מועיל בהם רפיון שלא יהיו מהודקין על ראשה אבל בחוטין שבתוך קליעותיה אין מועיל בהן רפיון כ״כ כיון דאין המים נכנסים בתוך הקליעה עד שתסתור אותו לגמרי עכ״ל ורבי׳ כתב שכורכין בהם השער בראש והוא כפי׳ התוס׳ והרא״ש לומר שאע״פ שאינן בקליעות השער אלא כרוכין עליו בלבד חוצצין ומ״מ קיצר במה שלא כתב דבכרוכין על השער מועיל רפיון אבל אם הם בתוך הקליעה אינו מועיל רפיון:
כתב הרא״ש בפרק תינוקת חוטי צמר וחוטי פשתן לא הוי מיעוטו שאינו מקפיד לפי שמקפדת להסירו בשעת חפיפה וכיון דאיכא זימנא דמקפדת חוצץ לעולם:
(ז) ומה שכתב או אם הם בשאר מקום בגוף חוץ מהחוטין שסביב הצואר שם בר״פ במה אשה (שבת נז.) מייתי מתני׳ דאלו חוצצין באדם חוטי צמר וכו׳ וקאמר עלה אמר רב הונא וכולן בראשי הבנות שנינו כלומר לא תימא דבראשי הבנות דקתני מתניתין ארצועות לחודייהו קאי אלא אחוטין נמי קאי מתקיף לה רב יוסף למעוטי מאי אילימא למעוטי דצואר ודמאי אילימא למעוטי דצמר השתא רך ע״ג קשה חוצץ רך ע״ג רך מיבעיא ואלא למעוטי דחוטי פשתן השתא קשה ע״ג קשה חוצץ ע״ג רך מיבעיא אלא א״ר יוסף היינו טעמא דרב הונא לפי שאין אשה חונקת את עצמה כלומר אינה מהדקת חוטין שבצוארה וקושרתן בריוח שיהיו רפוים ומש״ה אמר רב הונא דכל הני ששנינו במשנה זו שחוצצין דוקא בכרוכין בראש הוא אבל אם הם כרוכין בצואר אינם חוצצין לפי שאינם מהודקין משום דאין אשה חונקת את עצמה וממילא משמע דבכרוכין בשאר מקומות הגוף כיון דלא שייך בהו טעמא דאין אשה חונקת את עצמה חוצצין וק״ו מכרוכין בשער שאם ע״ג קשה חוצצין ע״ג רך מיבעיא:
(ח) ומה שכתב וקטלא שסביב הצואר חוצצת שם איתיביה הבנות יוצאו׳ בחוטין שבאזניהן אבל לא בחבקים שבצואריהן ואי אמרת אין אשה חונקת את עצמה חבקים שבצואריהן אמאי לא אמר רבינא הכא בקטלא עסקינן דאשה חונקת את עצמה דניחא לה כדי שתראה בעלת בשר ופירש״י קטלא בגד חשוב לתלות בצוארה כנגד לבה ויש לו מקום שנצין כעין שעושים למכנסים ותוחבת בו רצועה ומוללתו סביב הרצועה וקושרת הרצועה סביב צוארה וחונקת עצמה בחוזק כדי שיהא בשרה בולט ותראה בעלת בשר ומתוך שהרצועה חלקה ורחבה אינה מזיקתה:
(ט) והא דחוטי צמר ופשתן חוצצין דוקא כשהן מעשה גדיל וכו׳ שם בעא מיניה רב כהנא מרב תיכי חלילתא מאי א״ל ארוג קאמרת כל שהוא ארוג לא גזרו איתמר נמי אמר רב הונא בריה דרב יהושע כל שהוא ארוג לא גזרו וא״ד אמר רב הונא חזינא לאחוותי דלא קפדן עלייהו מאי איכא בין האי לישנא להאי לישנא איכא בינייהו דטניפן להך לישנא דאמרת כל שהוא ארוג לא הני נמי ארוג ולהך לישנא דאמרת משום קפידא כיון דטניפן מיקפד קפדא עלייהו ופי׳ רש״י תיכי חלילתא. שרשרות של חוטין חלולות ועגולות ואינה יכולה למתחן ולהדקן על השער בחזקה והמים הנכנסין בהם ומיבעיא ליה מי הוי חציצה ולא תצא בהם בשבת משום גזירת טבילת מצוה או לא הויא חציצה: כל שהוא ארוג לא גזרו. לצאת בו בשבת דלענין חציצה לא חייץ דלא מצי לאהדוקי שפיר: לאחוותי דלא קפדן עלייהו. ליטלן מראשן כשהן רוחצות בחמין אלמא עיילי בהו מיא שפיר אפי׳ להנאת רחיצה וכיון שכן לענין טבילה נמי לא צריכי להתירן ומותר לצאת בהם בשבת דהא אי מיתרמי טבילה לא שרי להו לא משום חציצה ולא משום קפידא: דמיטנפי. שנטנפו הנך תיכי בטיט: הא נמי ארוג הוא. ולא קאמר דלא גזרו כלל לצאת. ולהאי לישנא דלא קפדי משמע דאי קפדי לנטלן מראשן כשהן רוחצות אסור לצאת בהן בשבת ואע״ג דלענין איהדוקי לא חייצי ומותר לטבול בהן הילכך הני כיון דמיטנפי מיקפד קפדן להיות בראשן בשעת טבילתן מפני שהמים ממחין את הטיט ומלכלך בשרן בעלייתן מן הטבילה ואע״ג דחציצה לא הוי דהא עיילי בהו מיא כיון דשקלו להו משום טינוף אתו לאיתויינהו ואסור לצאת בהם בשבת וללישנא קמא לא גזרו אלא במידי דחייץ לטבילה ורבותי מפרשים הך קפידא לענין חציצה כדקי״ל רובו ומקפיד עליו חוצץ וקשיא לי בגוה טובא תדא דכי איתמר ההיא במידי דמיהדק איתמר ואשמעינן דאע״ג דלא עיילי ביה מיא כיון דלא קפיד חשיב כגופיה ובטל לגבי שערו אבל במידי דלא מיהדק ועיילי ביה מיא מאי חוצץ איכא למימר הא לאו חוצץ הוא ואי אתיא למימר דההוא חוצץ דהתם לא דק בלישניה ומיהו כל מידי דקפיד עלייהו אסור היכי אמרינן הכא ארוג הוא ומותר כיון דפשיטא לן דהיכא דמיטנפי מיקפד קפדן ע״כ חייץ דהא רב הונא בריה דרב יהושע אהלכה למשה מסיני לא אתא לאיפלוגי עכ״ל:
כתב הרא״ש פירש״י דטניפן. החוטין שהן מלוכלכין בטיט ומקפידות להסירן בשעת טבילה: לפי שהמים ממחין הטיט. ובעלותן מן הטבילה ירד הטיט על בשרם ומתלכלך ויש מפרשים דטניפן כגון שהחוטין מוזהבים ויפים ומיטנפים מחמת המים ולכך מקפידות להסירן בשעת טבילה שלא יתלכלכו עכ״ל.
ורבי׳ שכתב ובלבד שלא יהיו מוזהבים ולא יהיו מטונפים תפס כשני הפירושים שנאמרו בדטניפן וגם תופס פי׳ רבותיו של רש״י עיקר שפירשו הך קפידא לענין חציצה ולפי דבריהם נראה דהא דקאמר איכא בינייהו דטניפן להך לישנא דאמרת כל שהוא ארוג ולא גזרו הא נמי ארוג היינו לומר דהך לישנא סבר דההיא דמקפיד עליו חוצץ במידי דמיהדק איתמר אבל במידי דלא מיהדק ועיילי ביה מיא לא שייך למימר חוצץ ולא מיתסר לא מדאורייתא ולא מגזירה דרבנן ולהך לישנא דאמרת משום קפידא כיון דטניפן מיקפד קפדא עלייהו כלומר הך לישנא סבר דההיא דמקפיד עליו חוצץ אפי׳ במידי דלא מיהדק איתמר דלישנא דחוצץ לאו דוקא הוא ובזה נסתלק מעליהם ומה שהקשה רש״י היכי אמרי׳ האי נמי ארוג הוא ומותר וכו׳ דהיינו דאיכא בין לישנא קמא ללישנא בתרא וכדפרישית:
ואפשר לפרש עוד בענין אחר לפי דברי רבותיו איכא בינייהו דטניפן כלומר דאע״ג דתיכי חלילתא לא מיהדקי על השאר ה״מ כשהן של צמר ושל פשתן בלבד וגם אינם מלוכלכות אבל כשהם מוזהבות או כשהם מלוכלכות ע״י הזהב או הלכלוך הם מתהדקות טובא וחייצי ללישנא בתרא וה״ה דקאמר כיון דטניפן מיקפד קפדא עלייהו פי׳ דרך הרוחצות ראשן להקפיד עליהן ומסירין אותן בשעת רחיצה לפי שכיון שהן מהודקות ע״י הזהב או ע״י הלכלוך לא עיילי מיא שפיר בשער והילכך לענין טבילה נמי חייצי אבל ללישנא קמא כיון דשער הוי מיעוט הגוף ומיעוטו ומקפיד עליו לא מיתסר אלא מגזירה דרבנן וכיון דאמרינן כל שהוא ארוג לא גזרו מדנקט לישנא דכל וגם מלישנא דלא גזרו משמע שאף על פי שהיה ראוי לגזור בהן מפני שע״י הזהב או הלכלוך הן מתהדקות מ״מ כיון דארוג הוא לא גזרו ביה רבנן כלל דלא פלוג רבנן במילתייהו אלא דלפ״ז צ״ל שמ״ש רש״י כדקי״ל רובו ומקפיד עליו חוצץ לא מדברי רבותיו הוא דאינהו לא אמור אלא אהך קפידא לענין חציצה הוא ודעתם כדעת הרמב״ם שסובר שאין השער נידון לעצמו אלא עם הגוף הוא נדון שאע״פ שיש חציצה ברוב השערות או בכולן מיעוטו מיקרי ורש״י עלה על דעתו שרבותיו היו סוברים כשיטת הגאונים שחולקים על הרמב״ם ואומרים שהשער נדון לעצמו ואי איכא חציצה על רוב השער אע״פ שאין על הגוף חציצה כלל הוי חציצה וא״כ רבינו א״א לומר שפי׳ השמועה בלשון שני שכתבתי לדעת רבותיו של רש״י דמשמע דאיהו ז״ל סובר כשיטת הגאונים שחולקים על הרמב״ם כמו שאכתוב לקמן בסימן זה אבל מ״מ איפשר לקיים פי׳ זה לרבותיו של רש״י אפי׳ את״ל דס״ל כשיטת הגאונים דפליגי אהרמב״ם אלא דסברי דהכא בשאין חוטין אלו קשורים אלא על מיעוט השער עסקינן והשתא באי זה משני פירושים אלו אפשר לפרש לדעת רבינו. אבל לדעת רבי׳ ירוחם שכתב כלשון הזה אפי׳ תיכי חלילתא אם הם מטונפין בטיט חוצצין שמקפדת עליהם שיחזור אחר הטבילה לטנף בשרה פי׳ או אם הם מוזהבים שהיא יראה שנטנפם המים ומקפדת עליהם ומסירה אותם ע״כ שנראה מדבריו שאין הטעם מפני שהזהב או הלכלוך מהדקים יותר אלא מפני שהיא מקפדת עליהם ומסירתן צ״ל שהוא מפרש כמו שפירשתי תחלה דללישנא בתרא ההיא דמקפיד עליו חוצץ אפי׳ במידי דלא מיהדק הוא דלישנא דחוצץ לאו דוקא הוא אלא דכי לא טניפן כיון דלא קפדא עלייהו לא חייצי דמיעוטו שאינו מקפיד עליו אינו חוצץ ולא דמי לחוטי צמר ופשתן ורצועות דאע״ג דלא טניפן חייצי דהני כיון דלא עיילי בהו מיא קפדי עלייהו ומסירין אותן בשעת רחיצת ראשן והילכך אע״פ שבשעת טבילה אינה מקפדת עליהן חייצי אבל תיכי חלילתא לא קפדי עלייהו אפי׳ בשעת רחיצת ראשן משום דעיילי בהו מיא שפיר הילכך לא חייצי כל היכא דלא טניפן:
ואע״ג דפלוגתא דהני תרי לישני במידי דרבנן הוא דהא מיעוטו ומקפיד עליו לא חייץ אלא מדרבנן פסקו רבינו ורבי׳ ירוחם להחמיר משום דלישנא בתרא הוא דמחמיר וכלישנא בתרא קי״ל אפי׳ בדרבנן ואע״ג דרב פשט דכל שהוא משום ארוג לא גזרו לא פסקו כמותו משום דרב הונא בריה דרב יהושע בתראה הוא והלכה כבתראי:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(א) ובלבד שלא יהו מוזהבים ולא יהו כו׳ כתב ב״י דכשהן מוזהבין מקפדת עליהן להסירן וכשאינן מסירן איכא חציצה ומש״ה לא יצאה ידי טבילתה כשהן עליה אע״ג דלא חוצץ וכן כשהן מטונפין מקפידין להסירן מפני שהמים ממחין הטיט שבחוטין ומלכלך בשרן בעלייתן מן הטבילה ועוד פי׳ בע״א כשהן מוזהבין או מטונפין אז חוצצין מלעבור שם המים דע״י הזהב והלכלוך מהודקין ולא עיילי מיא שפיר בשער עכ״ל וע״ש דהביא גמרא ול׳ רש״י וכתב דרבינו תפס ל׳ רבותיו של רש״י ומתרץ מה שהקשה רש״י על ל׳ רבותיו ע״ש ונלאתי לכותבו ולהעתיקו ול״נ כמ״ש בפרישה דאין טעם נכון בחציצה אלא שלא יטבלנה יפה וכדפריך רש״י על ל׳ רבותיו:
(ד) שכורכין בהן השער בראש האי שכורכין קאי ג״כ אחוטי צמר כו׳ וכתבו התוס׳ והרא״ש דמיירי אפי׳ בכרוכים ע״ג שערה ומכ״ש הקלועים בשער והקלועים בשער לא מועיל בהן רפיון ע״ש וב״י הביאם:
(ה) או אם הם בשאר מקום שבגוף ולא הוי כמיעוט שאינו מקפיד דאינו חוצץ לפי שמקפדת להסירו בשעת חפיפה משום הנאת רחיצה דלעיילי מיא במקום הכריכה וכיון דאיכא זימנא דמקפדת חוצץ לעולם אבל אם הם ארוגים המים נכנס בהן בשעת חפיפה ואינה מקפדת להסירם לעולם לכך אינה חוצצת א״ל כשהם מוזהבים או מטונפים אשר״י ועי׳ בב״י:
(ו) וקטלא סביב הצואר כו׳ קטלא (בל״א הלז בנד) פירוש רש״י בגד חשוב תלוי בצוארה נגד לבה ויש לו מקום שנצים כעין שעושין למכנסים ותוחבת בו רצועה ומוללתו סביב הרצועה וקושרת הרצועה סביב צוארה וחונקת עצמה בחוזק כדי שיהא בשרה בולט ותראה בעלת בשר ומתוך שהרצועה חלקה ורחבה אינה מזיקתה עכ״ל ועי׳ בטור א״ח סימן ש״ג וגם מ״ש בסמוך:
(ז) ובלבד שלא יהיו מוזהבים ולא יהיו מטונפים נלע״ד דטעמא דמוזהבין לאו משום חציצה אלא משום איידי דמרתת דלא יתקלקל לא תטבול ראשה במים כדבעי וכן במטונפין כיון דמרתתה שלא ימחה המים הטינוף ויבא על גופה לא תטבול יפה ועד״ר:
(ה) ואלו הדברים שחוצצין חוטי צמר ופשתן ורצועין שכורכין בהן השער בראש וכו׳ כלומר או חוטי צמר או פשתן או רצועות וכו׳ והוא משנה ומסקנא דגמ׳ ריש במה אשה וכפי פי׳ התוס׳ לשם בדבור ראשון וכ״כ הרא״ש לשם דמיירי בחוטין שכורכין בהן השער וכל השערות נכרכין בחוטין שמסביב דבאלו איכא לחלק בין חוטי צמר או פשתן דחוצצין ובין חוטי שער דאין חוצצין וכן בין מעשה גדיל למעשה אריג אבל בחוטין שקולעת בהן שערה לעולם חוצצין אפילו בחוטי שער ומעשה אריג ודלא כפי׳ רש״י שפי׳ דמיירי בחוטין שקולעת בהן שערה וכתב ב״י ומ״מ קיצר רבי׳ במה שלא כתב דבכרוכין על השער מועיל רפיון אבל אם הם בתוך הקליעה אינו מועיל רפיון עכ״ל. ואפשר דכיון דבסימן קצ״ט כתב דאין טבילתה טבילה אא״כ חופפת שער ראשה במסרק השתא ממילא שמעינן דאם היו שערות ראשה קלועין דצריכה להתירם מקליעתם ולחפף במסרק והיכא דכבר חפפה שערותיה במסרק אלא שכרוכין מסביב בחוטין דמועיל כשתרפה אותם נמי שמעינן לה מהך דהשירין והנזמים וכו״ דאם הם רפויים אינן חוצצין:
(ו) ומ״ש או אם הם בשאר מקום שבגוף וכו׳ הכי משמע להדיא ריש במה אשה דלא אתא רב הונא למעוטי אלא חוטין הקשורין סביב צוארה שאינן חוצצין לפי שאין אשה חונקת את עצמה להדק חוטין בצוארה וקושרתן בריוח שיהיו רפין אלמא דבשאר מקום שבגוף דלא שייך בהו טעמא דאין אשה חונקת ומהדקה לחוטין חוצצין:
(ז) ומ״ש וקטלא וכו׳ ה״א התם דדוקא חוטין שבצואר אין אשה מהדקן אבל קטלא מהדקת דאשה חונקת את עצמה דניחא לה כדי שתראה כבעלת בשר ומתוך שהרצועה חלקה ורחבה אינה מזיקתה:
(ח) והא דחוטי צמר ופשתן חוצצין וכו׳ שם בלישנא קמא דרב הונא בריה דרב יהושע קאמרינן כל שהוא אריג לא גזרו ומותרת האשה לצאת בהן בשבת לר״ה דאפי׳ מתרמי לה טבילה של מצוה אינה צריכה להתיר אותם חוטין דכיון שהוא אריג אינה יכולה למתחן ולדחקן על השער בחזקה והמים נכנסין בהן ולא חייץ ושריא לטבול בעוד שהחוטין כרוכין על שערותיה וא״כ ליכא למיחש דילמא שריא להו מקמי טבילה ואתא לאייתינהו ד׳ אמות בר״ה ובלישנא בתרא קאמר כיון דלא קפדי עלייהו ליטלן מראשן כשהן רוחצות בחמין אלמא דעיילי בהו מיא שפיר אפילו להנאת רחיצה וכל שכן דלענין טבילה לא צריכות להתירן ומותר לצאת בהן בשבת וקאמר דאיכא בינייהו דטניפן בטיט להך לישנא דאמר כל שהוא אריג לא גזרו הני נמי אריג ולהך לישנא דאמר משום קפידא כיון דטניפן מקפד קפדי עלייהו פי׳ ללישנא קמא דכל שהוא אריג כיון דלא חייץ לא גזרו א״כ היכא דטניפן נמי כיון דלא חייץ דהא עיילי בהו מיא לא גזרו שלא לצאת ואע״ג דקפדי עלייהו ליטלן מראשן בשעת טבילה מפני שהמים ממחין את הטיט וילכלכו את בשרן אפ״ה מותר לצאת בהן לר״ה כיון שאינה צריכה להסירן משום חציצה אבל ללישנא בתרא כיון דקפדי להסירן שלא ילכלכו את בשרן בעלייתן מן הטבילה חיישינן דילמא אתא לאייתינהו בר״ה ואסור לצאת בהן בשבת אע״ג דליכא משום חציצה כך פירש״י אבל רבותיו של רש״י פירשו דללישנא בתרא כיון דקפדי להסירן שלא ילכלכו את בשרן השתא ודאי אם לא יטלום מראשן איכא נמי חציצה מדקי״ל הל״מ רובו ומקפיד עליו חוצץ וגזרו חכמים על מיעוטו ומקפיד משום רובו ומקפיד השתא לפ״ז אע״פ שהוא אריג ועיילי בהו מיא מ״מ כיון דקפדי להסירן משום דמטנפי אית בהו משום חציצה ואסור לצאת בהן בשבת דילמא אתיא לאתויינהו בר״ה ולפ״ז צ״ל דללישנא קמא דמותר לצאת בהן לר״ה אע״פ דאית בהו משום חציצה כיון דמיטנפי ומקפיד עלייהו אפ״ה כיון דלא שכיחא דמיטנפי לא גזרו בהן שלא לצאת בר״ה שהרי כל שהוא אריג עיילי בהו מיא וליכא חציצה ואע״פ דהיכא דמטנפא איכא חציצה משום דקפדי מ״מ כיון דלא שכיחא לא גזרו משום האי מיעוטא דלא שכיחא שלא לצאת בחוטין שהן אריג בשבת כנ״ל לפי פי׳ רבותיו של רש״י ונתיישבה הקושיא שהקשה רש״י על פי׳ זה בטוב טעם וז״ל הרא״ש פירש״י דטניפן החוטין שהן מלוכלכין בטיט ומקפידות להסירן בשעת טבילה לפי שהמים ממחין הטיט ובעלותן מן הטבילה ירד הטיט על בשרה ומתלכלך וי״מ דטניפן כגון שהחוטין מוזהבים ויפין ומיטנפין מחמת המים ולכך מקפידות להסירן בשעת טבילה שלא יתלכלכו עכ״ל ומשמע לרבינו שדבר פשוט הוא דכיון דמקפידות להסירן כדי שלא יתלכלך בשר בטיט א״נ שלא יתלכלכו חוטין המוזהבין איכא משום חציצה לדברי הכל כיון דמקפידות ואע״פ דלא מיהדק וכמו שפי׳ רבותיו של רש״י ולא פליגי לישני אלא לגבי שבת דללישנא קמא כל שהוא אריג לא גזרו ומותר לצאת בהן בשבת וללישנא בתרא אסור לצאת בהן אבל הכל מודים דכיון דמקפידות להסירן אם לא הסירן אית בהו משום חציצה אם טובלות בהן וז״ש רבינו כאן ובלבד שלא יהו מוזהבים ולא יהו מטונפים דכל שהן מוזהבים או מטונפים אע״ג דעיילי בהו מיא אית בהו משום חציצה כיון דמקפידות להסירן ולא הסירן. וכ״כ רבי׳ בא״ח בסימן ש״ג. ובלבד שלא יהו מטונפים שאז צריך להסירם מפני הטיט שחוצץ עכ״ל ואין כוונתו לומר שהטיט שבחוטין כשיתמחה וירד על בשרן הוי חציצה דהא פשיטא דחציצה לא הוי כיון דעיילי בהו מיא כדפי׳ רש״י להדיא אלא הכי קאמר דבמטונפים שאז צריך להסירם מפני הטיט השתא כיון שמקפיד להסיר החוט חוצץ החוט אם אינו מסירו כדקי״ל דרובו ומקפיד חוצץ הל״מ. וגזרו חכמים במיעוטו ומקפיד משום רובו ומקפיד. ואע״פ שלפי זה אינו מתוקן מ״ש הרא״ש פי׳ רש״י דטניפן החוטין וכו׳ דהלא פי׳ זה אינו אלא לרבותיו ורש״י גופיה חולק עליהם איכא למימר דס״ל לרבי׳ דהרא״ש כתב פי׳ רש״י בסתם אלא דמבחוץ תופס דהאמת הוא כרבותיו דרש״י דכל שצריך להסירן מפני הטינוף אם כן חציצה היא אם לא הסירן כיון דמקפידות עליהן להסירן ואע״פ דלא מיהדק והרב ב״י האריך וכתב שני יישובים לקושיית רש״י על רבותיו ולא נהירא וכאשר יראה המעיין אבל מ״ש ביישוב הקושיא הוא הנכון ודו״ק:
רמב״ם שבת י״ט:ו׳, רמב״ם שבת י״ט:ז׳, רמב״ם שבת י״ט:י׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) משנה שבת דף נ״ז ע״א ובריש פ״ט דמקואות
(ה) תוספות שם (ע״ב) [עב״י] וכ״כ הרא״ש
(ו) מימרא דרב הונא וכדמפרש רב יוסף טעמו שם
(ז) ברייתא שם וכדמפרש רבינא שם
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) חוטי צמר כו׳ – לפי שמקפדת להסירם בשעת חפיפה או רחיצה שיכנסו שם המים כיון דאיכא זימנא דמקפדת חוצץ לעולם ע״כ אין צריך כאן שיהיה כן על רובה.
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) שאינה מהדקן – שלא תהא חונקת עצמה.
(ד) קטלא – האל״ז באנ״ד בל״א.
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ב) צמר – לפי שמקפדת להסירן בשעת חפיפה או רחיצה שיכנסו שם המים וכיון דאיכא זימנא דמקפדת חוצץ לעולם. ט״ז:
(ג) מהדקן – שלא תהא חונקת עצמה וקטלא הוא שקורין האל״ז באנ״ד בל״א:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) ואם הם בתוך כו׳ – הרא״ש רפ״ו דשבת ס״א וכ״מ לישנא דמתני׳ כו׳:
(ו) ואם הם כו׳ – גמ׳ שם השתא רך כו׳ ודוקא בצואר שאינה חונקת כו׳:
(ז) ומתוך כו׳ – רש״י שם:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ג) שחוצצין – עי׳ בתשו׳ פני אריה סי׳ י״ב שנשאל על אשה שנושאת ספוג באזנה לשאוב הזוהמא ששכחה ליטול הספוג בשעת טבילה וכתב שלא ידע בזה הלכה ברורה ע״כ תטבול שנית בלא ברכה ע״ש:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

 
(ג) והראב״ד אסר גם בארוגים ולא התיר אלא בחלולין עשוי מעשה רשת.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובה
רמב״ם שבת י״ט:ט׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(י) ומה שכתב והראב״ד אסר גם בארוגים וכו׳ ז״ל בספר בעלי הנפש כתב רב אחא לא תכריך עלוי מזיא בשעת טבילה לא חוטי דעמרא ולא חוטי דכיתנא ולא תיכי דקמטי והוי חציצה והני תיכי דכתב רב אחא אפשר בתיכי דטניפן קאמר כדאיתא במסכת שבת אי נמי שאני תיכי חלילתא משאר תיכי שהן מעשה עבות כי הן מהודקות מאד אבל החלולות הן מעשה אורג והמים נכנסין בהן והקשר מתרפה וכשאסר רב אחא לא אסר אלא באותן שהן גדילות מעשה עבות עוד נ״ל כי החלולות יותר מרופות מן הארוגות כי הארוגות מפני שהן שתי וערב מהודקות הן מאד אבל אלו החלולות שהן מעשה רשת רפוי מרפו טובא ולא מהדקים שפיר ועיילי מיא תותייהו הילכך לא שרינן אלא בחלולות לבד מעשה רשת והוא שיהיו נקיות מן הטיט יפה יפה עכ״ל וז״ל הר״ן בפרק במה אשה אהא דתיכי חלילתא איכא מאן דאמר דוקא ארוג כי האי שהוא חלול וא״א שלא יכנסו שם המים אבל ארוג שאינו חלול חייץ:
והרמב״ם שלא כתב דין זה כלל בהלכות מקואות שהוא מפרש בעיא זו ואמאי דאיתמר עלה כפירוש רש״י דלענין שבת בלבד הוא דאילו לענין חציצה כיון דחלילתא נינהו פשיטא דלא חייצי דהא עיילי בהו מיא שפיר ונראה דבארוג נמי סובר הוא ז״ל דלא חייץ שהרי פסק בפי״ט מהלכות שבת דכל שהוא אריג לא גזרו לצאת בו בשבת ולא חלק בין חלול לשאינו חלול משמע דבכל גווני שרי ואי איתא דבשאינו חלול חייץ אמאי שרי לצאת בהן בשבת טפי משאר חוטי צמר וחוטי פשתן ורצועות שבראשה ואע״פ שיש לדחות דהרמב״ם לישנא דגמרא נקט כי אורחיה י״ל דשאני הכא דתיכי חלילתא הוי נמי לישנא דגמרא ואם איתא דמפליג בין חלול לשאינו חלול הו״ל למינקט האי לישנא מדנקט לישנא דכל שהוא ארוג משמע שפיר דלא מפליג בינייהו:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) אלא בחלולין עשוי מעשה רשת כי הארוגות מפני שהן שתי וערב מהודקות הן מאוד אבל אלו החלולות שהן מעשה רשת רפוי מרפו טובא ולא מהדקי:
(ט) ומ״ש והראב״ד אסר גם בארוגים וכו׳ טעמו מדקאמר התם בעא מיניה רב כהנא מרב תיכי חלילתא מאי א״ל אריג קאמרת כל שהוא אריג לא גזרו וס״ל להראב״ד דלא התירו אלא החלולות שהן מעשה רשת ועיין בב״י:
רמב״ם שבת י״ט:ט׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) בעיא דרב כהנא מרב שם ונפשטא
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) חלולין כו׳ – דרפו מרפי טובא ולא מהדקי שפיר ועייל מיא תחותייהו. הראב״ד. וק״ק דבא״ח ר״ס ש״ג כתב סתם אם הם מעשה אריגה מותר שאין צריך להסירה בשעת טבילה ולא מחלק בין עשוים חלולים מעשה רשת או לא משמע דסבר ליה כהחולקים על הראב״ד ויש ליישב.
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) חלולין – כתב הש״ך ק״ק דבא״ח סי׳ ש״ג ס״א כ׳ סתם אם הם מעשה אריגה מותר שא״צ להסירם בשעת טבילה ולא מחלק בין עשוים חלולין מעשה רשת או לאו ויש ליישב עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ח) אם החוטין כו׳ – כן פי׳ הראב״ד ועבא״ח סי׳ ש״ג ומש״ש:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

 
(ד) חוטין של שער אינן חוצצו׳ בד״א בזמן שהן כשני שערות קשורין ביחד או יותר אבל אם הם של אחת אחת מיהדק.
מקורות וקישורים לטורבית יוסףאור חדש – תשלום בית יוסףדרכי משהפרישהב״חמקורות וקישורים לשו״עבאר הגולהט״זש״ךבאר היטבביאור הגר״אפתחי תשובה
רמב״ם שבת ב׳:ה׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(יא) חוטין של שער אינן חוצצות בפרק ט׳ דמקואות במתניתין שכתבתי בסמוך מסיים בה רבי יהודה אומר של צמר ושל שער אינם חוצצים מפני שהמים באים בהם ואמרינן בר״פ במה אשה (שם) דמודים חכמים לרבי יהודה בחוטי שער:
(יב) ומה שכתב בד״א שהן כשני שערות קשורים ביחד או יותר וכו׳ טעמו מדגרסינן בפרק תינוקת (נדה סז.) אמר רבה בר בר חנא נימא אחת קשורה חוצצת ג׳ אינם חוצצות ב׳ איני יודע ורבי יוחנן אמר אין לנו אלא אחת ונראה דהלכה כר״י וכ״פ הרמב״ם בפ״ב מה׳ מקואות וכ״פ סמ״ג וכ״נ שהוא דעת רבי׳.
וכתב הרא״ש בסוף נדה ור״י אמר אין לנו אלא אחת פי׳ אם היו רוב שערותיה קשורות כל אחד ואחד לבדה ע״כ וכך הם דברי רבי׳ שכתב לקמן נקשר נימא נימא לבדה חוצץ. והר״ן כתב בר״פ במה אשה מודים חכמים לר׳ יהודה בחוטי שיער שאינם חוצצים פי׳ דוקא בראשי הבנות הוא שאין שיער חוצץ לפי שאי אפשר להדקו יפה אבל לקשור נימא אחת בעצמה או נימא בחבירתה מתהדקות הן בענין שאין המים נכנסים שם דהא אמרינן בפרק בתרא דנדה נימא אחת קשורה חוצצת ג׳ אינן חוצצות ב׳ איני יודע ואפי׳ לכרוך חוטין אלו בשערותיה נמי שרי לפי שא״א לחוטי שיער הללו שלא יהיו יותר מנימא אחת ואמרינן בהדיא בירושלמי שאם קשר שני נימין בג׳ דינייהו כג׳ ולא חייצי עכ״ל והיה נראה לומר שלא היה גורס אההיא דרבה בר בר חנא ור״י אמר אין לנו אלא אחת דא״כ לא היה תופס דלא כר״י אלא שמדבריו בפ״ב דשבועות נראה דגריס ליה ואפשר דאע״ג דהלכה כר׳ יוחנן רצה ליישב גם אליבא דרבה בר בר חנא אבל אין פשט לשונו מורה כן אלא נראה שהוא פוסק כרבב״ח וכ״פ הרשב״א בת״ה וכן פסק רבי׳ ירוחם והוא תימה היאך פסקו כרבב״ח במקום ר״י ואיפשר שהטעם משום דמשמע להו דלא פליג בהדיא על רבה בב״ח דא״כ הול״ל ור״י אמר שתים נמי אינן חוצצות ומדקאמר אין לנו אלא אחת נראה שר״ל לא שמעת אלא דין של אחת בלבד דהוי חציצה אבל דין שתים לא פירשו לי אי הוי ספיקא או אי פשיטא להו דאינה חוצצת וצ״ע בת״ה הארוך:
ובענין פי׳ נימא אחת או שתים כתב הרמב״ם בפ״ב דהל׳ מקואות וז״ל ב׳ שערות או יותר שהיו קשורים כאחד קשר א׳ אינן חוצצין ושערה אחת שבקשרה חוצצת והוא שיהא מקפיד עליה עד כאן נראה מדבריו דנימא אחת קשורה היא בעצמה הוא דמיקריא א׳ ושתים מקושרות יחד הן בעצמן מקרי שתים ואם שתים מקושרות זו עם זו אחת אל אחת יש לדון בדבריו ולומר דכשתים חשיבי ויותר נראה לומר דכחד חשיבא דמה לי נימא הקשורה בעצמה לקשורה עם חבירתה וכ״כ הרשב״א בתה״א שאם הן קשורות אחת אל אחת חוצץ ומבואר בדבריו שהוא מטעם נימא אחת קשורה דאמר רבה בר בר חנא וכך הם דברי הר״ן שכתבתי דלקשור נימא אחת בעצמה או נימא בחבירתה חוצצין ונראה דמטעם נימא אחת קשורה קאמר דהוי חציצה. ולענין שתים נראה מדברי הרמב״ם דכשהן קשורות בעצמן מיקרי שתים אבל כשהן קשורות עם שתים אחרות ואפילו עם אחד שלשה מיקרי ולרבב״ח נמי לא הוי חציצה אבל מדברי הרשב״א בת״ה נראה דשתים דאמרינן היינו שתים קשורות עם שתים ושלשה דאמרינן היינו ג׳ קשורות עם ג׳ וכ״נ מדברי הר״ן דבסמוך לענין שתים אבל לענין ג׳ כבר ביאר ז״ל דאפי׳ ב׳ ע״ג ג׳ לא חייצי לד״ה וצ״ע בת״ה הארוך:
הא דשערות קשורות נימא נימא חוצצת לד״ה ובשתים מחלוקת הפוסקי׳ דבר פשוט הוא דבמקפדת עליו הוא או שהם הרבה כל כך השערות הקשורים באותו ענין שדרך האשה להקפיד בכל כזה אבל אם אינם כ״כ שדרך האשה להקפיד עליהם אינם חוצצים ומיהו היכא דהיא מקפדת ואין דרך שאר נשים להקפיד בכך כבר כתבתי דספוקי מספקא לי ושנראה שהוא פלוגתא דהרמב״ם והרשב״א ז״ל:
ואם רוב שערה קשור נימא נימא ואינה מקפדת עליו וגם אין דרך הנשים להקפיד עליו יתבאר לקמן דמחלוקת הפוסקים הוא די״א דכיון (דלישנא) רוב הגוף אינו חוצץ ורוב הפוסקים הסכימו שהשיער נדון לעצמו וכיון דאיכא רוב שיער אע״ג דליכא רוב גוף חוצץ:
כתב המרדכי במסכת שבועות בשם ראבי״ה אותם נשים שיש להן וולקשטר״ש בשערות שנעשה להם בלילות מחמת שד וסכנת נפשות לגלחו לא חייצי וכו׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) בד״א בזמן שהן כשתי שערות כו׳ ואין חילוק בין אם קשר שתי שערות עם שתי שערות או שקשר שתי שערות בפני עצמן והכא קאי אחוטי שער שסביב צוארה או שערה ובא לאשמועינן דאם קשורין שתים שתים אינן חוצצין אבל אם נקשר אחד אחד חוששין בכל ענין דמיהדק ואין מים יכול ליכנס שם ובחוטין לא שייך לומר אם מקפיד עליו או לא אבל דיני שער שבגופה וראשה אם נקשרים דין זה כתב רבי׳ לקמן ושם שייך חילוק דהקפדה דבשער א׳ אם מקפדת עליה או אם רוב שערה נקשר אחד אחד לא עלתה לה טבילה וכמ״ש ב״י:
(י) חוטין של שער אינן חוצצות מסקנא דגמרא שם דהכל מודים בחוטי שער דאינן חוצצין דאף על גב דפליגי בחוטי צמר ופשתן מ״מ בחוטי שער הכל מודים דחוטי שער לא מיהדק ע״ג שער הראש כשכרך עליהם חוטי שער:
(יא) ומ״ש בד״א שהן בשני שערות קשורין ביחד או יותר כצ״ל ולא כספרים שכתוב בהן בד״א שהן כשני בכ״ף אלא בשני בבי״ת ובספר ישן כתוב בד״א בזמן שהן של שני שערות קשורין ביחד ואיך שתהיה הנוסחא משתי נוסחאות האלו הכי פירושו דהא דחוטי שער שכרכן על שער הראש אינו חוצץ אין זה אלא כשהחוט נעשה משני שערות או יותר דהשתא כשקשר שני הראשים של צד א׳ עם שני הראשים של צד שני אפי׳ עשה שני קשרים זע״ז אינו מיהדק אבל אם הם של אחת אחת מיהדק פי׳ אם החוט נעשה משער אחד בלבד שכרך סביב שער הראש וקשר שני ראשיו של שער יחד זה עם זה ב׳ קשרים זע״ז וכך כרך הרבה שערות ע״ג שער הראש כל שער ושער בפני עצמה קשר ב׳ ראשיו זה עם זה בלבד מיהדק הוא וחוצץ וכ״כ הר״ן וז״ל אבל לקשור נימא אחת בעצמה או נימא בחבירתה מתהדקות הן בענין שאין המים נכנסים שם וכו׳ עכ״ל פי׳ נימא אחת בעצמה קשר שני ראשיה זו עם זו או ראש נימא זו בראש נימא אחרת מתהדקות הן והא דשני שערות אין חוצצין ה״פ בין שקשרן בפני עצמן כגון שקשר שני ראשי שערות של צד זה עם שני ראשי שערות של צד השני א״נ שקשר שני ראשי שערות אלו עם שני ראשי שערות אחרות דמה לי קשר שני שערות בפני עצמן דאיכא ד׳ ראשים ומה לי דקשורין שני שערות אלו עם שני שערות אחרות דאיכא נמי ד׳ ראשים אין חילוק בכל ענין אין חוצצין ואין בזה מחלוקת בין הפוסקים דלא כב״י ע״ש וז״ש רבינו אח״כ וז״ל רוב השער שנקשר נימא נימא לבדה חוצץ נקשר שתים שתים או יותר אינו חוצץ דלא מיהדק עכ״ל נראה דאין פירושו לשם כדהכא שקשר הראשים זה עם זה אלא בשערות המחוברים בגופה קאמר כשקשורים בעצמן כעין עניבה דאם ראש נימא אחת קשורה כעין עניבה וכן רוב שערותיה כל נימא ונימא לבדה קשורה בראשה האחד בעצמה כעין עניבה חוצץ דמיהדק שפיר ואין המים נכנסין בקשר אבל אם שתי שערות ביחד קשורים בעצמם בראשם האחד כעין עניבה לא מיהדק הילכך אינו חוצץ דהמים נכנסין בקשר וכן פירש״י פ״ק דעירובין (דף ד׳) ומ״ש הרמב״ם פ״ב דמקואות וז״ל שתי שערות או יותר שהיו קשורים כאחד קשר אחד אינן חוצצין ושערה אתת שנקשרת חוצצת והוא שיהא מקפיד עליה עכ״ל. נראה דמיירי ג״כ בקשורים כעין עניבה כדפרישית שזהו פי׳ קשורים כאחד קשר אחד וכשהן שתים או יותר לא מיהדק והמים נכנסים בקשר ואינו חוצץ אבל באחד דמיהדק אין המים נכנסין בקשר וחוצץ. ולפי דעת כל הפוסקים דוקא נימא אחת חוצצת אבל שתים או יותר אינם חוצצין וכך מבואר בדברי הר״ן דכריכת חוטין בשערותיה שרי לפי שא״א לחוטי שער הללו שלא יהיו יותר מנימא אחת אלמא דבשתים נמי אינן חוצצין וכר׳ יוחנן דאמר אין לנו אלא אחת. ומה שהביא הר״ן דברי רבה בר רב הונא ולא הביא דברי ר׳ יוחנן נראה דס״ל דלא פליגי דאע״ג דרבה ב״ר הונא קאמר שתים איני יודע אין דעתו לומר דב׳ חוצצין אלא ספיקא היא ולכתחילה לא אבל אם טבלה דיעבד עלתה לה טבילה וכרבי יוחנן דאמר בהדיא אנו אין לנו דחוצצין אלא אחת אבל ב׳ פשיטא לן דאינן חוצצין אלא דהרשב״א היה מפרש בת״ה הארוך דלרבה בר רב הונא שתים נמי כיון דאינו יודע קאמר אזלינן לחומרא וחוצצין אפילו דיעבד ופסק כמותו וז״ל ולחומרא אזלינן כדברי רבה בר רב הונא עכ״ל. ונלע״ד קצת ראייה לדבריו מדאזלא סוגיא דפ״ק דעירובין כרבה ב״ר הונא דקאמר התם כי איצטריך הלכתא לשערו וכדרבה בר רב הונא דאמר נימא אחת קשורה חוצצת ג׳ אינן חוצצות שתים איני יודע מדלא אייתי תלמודא נמי דברי ר׳ יוחנן אלמא דהלכתא כרבה ב״ר הונא מיהו יחיד הוא הרשב״א כנגד כל הפוסקים הילכך נקטינן נימא אחת חוצצת שתים או יותר אינן חוצצין והב״י האריך ופי׳ דהר״ן נמי פסק כרבה ב״ר הונא גם דברי הרמב״ם פי׳ בדרך אחר ולא נהירא אלא כדפרישית:
רמב״ם שבת ב׳:ה׳
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) שם במשנה בריש פ״ט דמקואות וכרבי יהודה וכדאי׳ שם בשבת בגמרא דמודים חכמים לרבי יהודה בחוטי שער
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ו) חוטי שער – פי׳ שכרוכים סביב השערות ולא מהודקים בהם ע״כ אינם חוצצין ויתבאר בסמוך.
(ז) ואם היו מוזהבות – דאז מקפדת עליהם להסירם וכשאינה מסירם הוה חציצ׳ וכן במטונפו׳ מקפדת להסירם.
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ו) ואם היו כו׳ – נראה דקאי גם אסעיף שלפני זה וכן הוא בטור ובעט״ז וכ״נ מבואר מדברי הרב בא״ח ר״ס ש״ג.
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ה) שער – פי׳ שכרוכים סביב השערות ולא מהודקין בהם ע״כ אינם חוצצין. ט״ז:
(ו) מוזהבות – או מטונפים דאז מקפדת עליהן להסירן וכתב הש״ך דהג״ה זו קאי גם אסעיף הקודם וכן הוא בטור ולבוש וכ״נ מבואר מדברי הרב בא״ח סי׳ ש״ג עכ״ל:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ט) ואם היו כו׳ – כפי׳ רבותינו ברש״י שם ועב״י וכפי׳ הרא״ש בשם י״מ דטניפן כו׳. ורש״י פי׳ דטניפן כפשטו וז״ש וכן כו׳:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

(ד) חוצצין דמקפדת עליהם – [כתב בספר לבושי שרד אות קצ״ו וז״ל ואע״ג דמיא עיילי בהו ומה יזיק מה שמקפדת להסירם כבר כתב הב״י דהטור פסק כרבותיו של רש״י דהנהו דינים דסעיף א׳ דרוב אם מקפיד חוצץ מיירי אף דעיילי מיא כו׳ ולפ״ז הני דינים דסעיף ג׳ ד׳ דאין חוצץ מיירי דוקא במיעוט אבל כשמכסה רוב השערות אע״ג דאינה מקפדת ומיא עייל אפ״ה חוצץ ולפי זה קצת קשה מההיא דסעיף ה׳ דמבואר דבב׳ שערות או יותר אין חוצץ אף במקפיד או רוב משום דלא מיהדק וצ״ל דדוקא בדבר שאינה מגופה כהך דסעיף ג׳ ד׳ אמרינן במקפיד או רוב חוצץ אף אי עיילי מיא משא״כ שערות דעצמה דהוה גופה אין מקום לומר שחוצץ אלא אי לא עיילי מיא. אך כ״ז הוא לדעת הב״י אכן הדרישה ופרישה חולק דדעת רש״י עיקר והך דינא דמוזהבות אין הטעם משום חציצה אלא משום דמירתתא ולא טבלה שפיר ע״ש ולדבריו הך דסעיף ג׳ ד׳ אין חוצץ אף ברוב כיון דמיא עיילי. ונ״ל עיקר כהדרישה ופרישה ולא כהב״י דהכי מוכח מהמרדכי ברבדא דכוסילתא כו׳ ועוד ראיה מדין דסעיף כ״ג השירים והנזמים כו׳ ועוד ראיה ברורה מסעיף מ׳ או קושרת בגד רפוי כו׳ (ועוד ראיה ברורה מסעיף מ״ו נדה שטבלה בבגדיה מותרת אף דהוא רוב ואפשר נמי מקפיד וחידוש בעיני על הרב שלא הזכיר זה) לכן העיקר כדעת הדרו״פ והכי נקטינן להלכה דכל היכא דעיילי מיא אפילו רוב ומקפיד שרי. ומדינא אפילו לכתחלה טובלת בהם ולא גזרינן רפויין אטו שאין רפויין אלא מקום שמצינו בו כגון אחזה חברתה וכן בנזמי האוזן כיון דטריחא לה להסירן אבל בשאר דוכתי לא גזרינן אך מאחר דיש מי שמחמיר בכל הרפויין להסירם יש לנהוג לכתחלה להחמיר בכולם ולהסירם אבל אם כבר טבלה ודאי דאין להחמיר כלל ודלא כספר בה״י (הובא לקמן סק״י ע״ש) וכתב עוד מאחר דהוכחתי דטעמא דמוזהבות אינו רק משום דמירתתא א״כ י״ל דהוא רק לכתחלה כמבואר בסעיף ל״א דטעמא דמירתתא אינו פוסל הטבילה בדיעבד כו׳ וצ״ע בזה להלכה עכ״ד ע״ש. שוב ראיתי בס״ט ס״ק י״ג האריך ג״כ בזה ושם הקשה ג״כ מהא דסעיף מ״ו הנ״ל אך בלשון אחר שהוא ז״ל לא הזכיר דהא שם הוי רובא רק דהא שם הוי מקפיד ותירץ די״ל דמיירי בבגדים הגרועים ופחותים דלא קפדי עליהן ע״ש כנראה שדעתו דגם לדעת רבותיו של רש״י לא אסור היכא דעיילי מיא אלא במקפיד אבל באינו מקפיד אף ברובא שרי. ומש״ה נמי עזב להקשות מהא דסעיף מ׳ הנ״ל ולע״ד תימה לומר כן דודאי אין חילוק בין מיעוט המקפיד לרוב שאינו מקפיד אחרי דס״ל לרבותיו של רש״י דהלכתא דרובא ומקפיד חוצץ אתמר נמי במידי דלא מיהדק ולישנא דחוצץ לאו דוקא א״כ גם הא דגזרו רובו שאינו מקפיד משום רובו המקפיד הוא נמי בכה״ג אף דלא מיהדק ואף למה שרוצה לומר בס״ט שם דס״ל לדעה זו דמדאורייתא ליכא חציצה אלא במידי דמיהדק אלא שחכמים גזרו כו׳ ג״כ אין שום סברא לחלק בין מיעוט המקפיד לרוב שאינו מקפיד (עב״י ודו״ק) ומסיק דהיכא דאיכא עוד צד להקל יש להקל אם הם רפויין אע״ג דקפיד עלייהו. ע״ש ועיין עוד בספר תפארת למשה מזה]:
[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

[ביאור לכל הסימן כלול בביאור סעיף א]

כותרת הגיליון

כותרת הגיליון

×

Are you sure you want to delete this?

האם אתם בטוחים שאתם רוצים למחוק את זה?

×

Please Login

One must be logged in to use this feature.

If you have an ALHATORAH account, please login.

If you do not yet have an ALHATORAH account, please register.

נא להתחבר לחשבונכם

עבור תכונה זו, צריכים להיות מחוברים לחשבון משתמש.

אם יש לכם חשבון באתר על־התורה, אנא היכנסו לחשבונכם.

אם עדיין אין לכם חשבון באתר על־התורה, אנא הירשמו.

×

Login!כניסה לחשבון

If you already have an account:אם יש ברשותכם חשבון:
Don't have an account? Register here!אין לכם חשבון? הרשמו כאן!
×
שלח תיקון/הערהSend Correction/Comment
×

תפילה לחיילי צה"ל

מִי שֶׁבֵּרַךְ אֲבוֹתֵינוּ אַבְרָהָם יִצְחָק וְיַעֲקֹב, הוּא יְבָרֵךְ אֶת חַיָּלֵי צְבָא הַהֲגַנָּה לְיִשְׂרָאֵל וְאַנְשֵׁי כֹּחוֹת הַבִּטָּחוֹן, הָעוֹמְדִים עַל מִשְׁמַר אַרְצֵנוּ וְעָרֵי אֱלֹהֵינוּ, מִגְּבוּל הַלְּבָנוֹן וְעַד מִדְבַּר מִצְרַיִם, וּמִן הַיָּם הַגָּדוֹל עַד לְבוֹא הָעֲרָבָה, בַּיַּבָּשָׁה בָּאֲוִיר וּבַיָּם. יִתֵּן י"י אֶת אוֹיְבֵינוּ הַקָּמִים עָלֵינוּ נִגָּפִים לִפְנֵיהֶם! הַקָּדוֹשׁ בָּרוּךְ הוּא יִשְׁמֹר וְיַצִּיל אֶת חַיָלֵינוּ מִכׇּל צָרָה וְצוּקָה, וּמִכׇּל נֶגַע וּמַחֲלָה, וְיִשְׁלַח בְּרָכָה וְהַצְלָחָה בְּכָל מַעֲשֵׂה יְדֵיהֶם. יַדְבֵּר שׂוֹנְאֵינוּ תַּחְתֵּיהֶם, וִיעַטְּרֵם בְּכֶתֶר יְשׁוּעָה וּבַעֲטֶרֶת נִצָּחוֹן. וִיקֻיַּם בָּהֶם הַכָּתוּב: "כִּי י"י אֱלֹהֵיכֶם הַהֹלֵךְ עִמָּכֶם, לְהִלָּחֵם לָכֶם עִם אֹיְבֵיכֶם לְהוֹשִׁיעַ אֶתְכֶם". וְנֹאמַר: אָמֵן.

תהלים ג, תהלים כ, תהלים קכא, תהלים קל, תהלים קמד

Prayer for Our Soldiers

May He who blessed our fathers Abraham, Isaac and Jacob, bless the soldiers of the Israel Defense Forces, who keep guard over our country and cities of our God, from the border with Lebanon to the Egyptian desert and from the Mediterranean Sea to the approach to the Arava, be they on land, air, or sea. May Hashem deliver into their hands our enemies who arise against us! May the Holy One, blessed be He, watch over them and save them from all sorrow and peril, from danger and ill, and may He send blessing and success in all their endeavors. May He deliver into their hands those who hate us, and May He crown them with salvation and victory. And may it be fulfilled through them the verse, "For Hashem, your God, who goes with you, to fight your enemies for you and to save you", and let us say: Amen.

Tehillim 3, Tehillim 20, Tehillim 121, Tehillim 130, Tehillim 144